Usługi pralnicze

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
---ops---

Usługi pralnicze

Post autor: ---ops--- »

Witam mam pytanie odnośnie usług pralniczych, Polski Komitet Pomocy Społecznej pierze u nas pościel za co miał wystawiany rachunek. Od tego roku mamy wystawiać fakturę vat? Jeżeli PKPS korzysta z tych usług to i inne organizacje też mogą? Czy można określić, że tylko PKPS może korzystać z usług pralniczych?
iza121

Re: Usługi pralnicze

Post autor: iza121 »

---ops--- pisze:Witam mam pytanie odnośnie usług pralniczych, Polski Komitet Pomocy Społecznej pierze u nas pościel za co miał wystawiany rachunek. Od tego roku mamy wystawiać fakturę vat? Jeżeli PKPS korzysta z tych usług to i inne organizacje też mogą? Czy można określić, że tylko PKPS może korzystać z usług pralniczych?
Czy będziecie doliczać VAT do faktury ?
sarha 111

Re: Usługi pralnicze

Post autor: sarha 111 »

iza121 pisze:
---ops--- pisze:Witam mam pytanie odnośnie usług pralniczych, Polski Komitet Pomocy Społecznej pierze u nas pościel za co miał wystawiany rachunek. Od tego roku mamy wystawiać fakturę vat? Jeżeli PKPS korzysta z tych usług to i inne organizacje też mogą? Czy można określić, że tylko PKPS może korzystać z usług pralniczych?
Czy będziecie doliczać VAT do faktury ?
W PKWiU usługi te sklasyfikowane są w grupowaniu 96.01.19.0 – "Pozostałe usługi prania i czyszczenia wyrobów włókienniczych i futrzarskich".

Grupowanie to swym zakresem obejmuje m.in. usługi:

prania, czyszczenia i prasowania wyrobów włókienniczych,

czyszczenia wyrobów futrzarskich,

usługi prania/czyszczenia dywanów, pledów, zasłon i firan, u klienta, czy też

prania/czyszczenia mebli, dywanów, tapicerki, dekoracji ściennych, itp.
Z uwagi na to, że usługi tego typu nie są objęte preferencyjną stawką w przepisach dotyczących VAT – w opinii redakcji – podlegają opodatkowaniu według stawki podstawowej, tj. 23%.

https://www.stawkivat.pl/artykul,9092,ja ... rania.html
ODPOWIEDZ