Usługi pralnicze
Usługi pralnicze
Witam mam pytanie odnośnie usług pralniczych, Polski Komitet Pomocy Społecznej pierze u nas pościel za co miał wystawiany rachunek. Od tego roku mamy wystawiać fakturę vat? Jeżeli PKPS korzysta z tych usług to i inne organizacje też mogą? Czy można określić, że tylko PKPS może korzystać z usług pralniczych?
Re: Usługi pralnicze
Czy będziecie doliczać VAT do faktury ?---ops--- pisze:Witam mam pytanie odnośnie usług pralniczych, Polski Komitet Pomocy Społecznej pierze u nas pościel za co miał wystawiany rachunek. Od tego roku mamy wystawiać fakturę vat? Jeżeli PKPS korzysta z tych usług to i inne organizacje też mogą? Czy można określić, że tylko PKPS może korzystać z usług pralniczych?
Re: Usługi pralnicze
W PKWiU usługi te sklasyfikowane są w grupowaniu 96.01.19.0 – "Pozostałe usługi prania i czyszczenia wyrobów włókienniczych i futrzarskich".iza121 pisze:Czy będziecie doliczać VAT do faktury ?---ops--- pisze:Witam mam pytanie odnośnie usług pralniczych, Polski Komitet Pomocy Społecznej pierze u nas pościel za co miał wystawiany rachunek. Od tego roku mamy wystawiać fakturę vat? Jeżeli PKPS korzysta z tych usług to i inne organizacje też mogą? Czy można określić, że tylko PKPS może korzystać z usług pralniczych?
Grupowanie to swym zakresem obejmuje m.in. usługi:
prania, czyszczenia i prasowania wyrobów włókienniczych,
czyszczenia wyrobów futrzarskich,
usługi prania/czyszczenia dywanów, pledów, zasłon i firan, u klienta, czy też
prania/czyszczenia mebli, dywanów, tapicerki, dekoracji ściennych, itp.
Z uwagi na to, że usługi tego typu nie są objęte preferencyjną stawką w przepisach dotyczących VAT – w opinii redakcji – podlegają opodatkowaniu według stawki podstawowej, tj. 23%.
https://www.stawkivat.pl/artykul,9092,ja ... rania.html
Oprócz Usługi pralnicze - Księgowość przeczytaj również:
Jednolity Plik Kontrolny
zaliczka alimentacyjna
Polecenie przelewu a VAT
Niesłusznie potrącone składki zus studenta
ZUS Z-3
rb28
gops-dozywianie dzieci
kup
Progman
wydatek strukturalny