usługi specjalistyczne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 kwie 2015, 16:33

Witam!
Mam pytanie związane z suo. Przyznaliśmy dziecku 10 godzin miesięcznie. Na podstawie wylczeń z rozporządzenia odpłatność za godzinę wynosi 20 zł za godzinę. Rodzina złożyła wniosek o częściowe zwolnienie z odpłatności za usługi argumentując to tym, że ponosi spore koszty związane z terapią i dowozem dziecka na zajęcia. Przedstawiono faktury za zajęcia terapeutyczne, koszt zakupu suplementów. Dzieko na terapię wożone jest dwa razy w tygodniu ponad 50 km. Rodzina dokłada starań i bardzo angażuje się w terapię dziecka. Chciałabym pomóc. Czy w takich okolicznościach zwolnilibyście choćby częściowo z odpłatności? Z Rozporządzenia wynika, że
§ 6. W szczególnie uzasadnionych przypadkach osoba zainteresowana może być, na jej wniosek lub na wniosek pracownika socjalnego, częściowo lub całkowicie zwolniona z ponoszenia odpłatności na czas określony, zwłaszcza ze względu na:
1) konieczność korzystania co najmniej z dwóch rodzajów specjalistycznych usług;
Czy mogę się powołać na ten paragraf? Nadmienię, ze w ramach suo dziecko ma przyznaną tylko terapię behawioralną, więc tylko jeden rodzaj usług, ale logopedę, tus opłaca rodzina. Jak myślicie?
anna 08

Napisano: 08 kwie 2015, 16:39

jest napisane:
"...częściowo lub całkowicie zwolniona z ponoszenia odpłatności na czas określony, zwłaszcza ze względu na:"

słówko zwłaszcza w kontekście tego zapisu znaczy, że można też zwolnić z innych przyczyn, jeżeli więc uważasz, że masz szczególnie uzasadnione okoliczności to nie widzę przeszkód
lotsy'

Napisano: 08 kwie 2015, 17:27

Dzięki, lotsy. Zdania u nas w ops są podzielone, stąd moje pytanie. Teraz myślę, żeby dać odmowę i "zachęcić", by rodzina się odwołala, wtedy pozanmy stanowisko naszego SKO w tej sprawie.
anna 08

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x