usługi specjalistyczne dla dziecka z autyzmem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 sie 2015, 11:21

Klientka wystąpiła z wnioskiem o przyznanie godzin usług specjalistycznych dla córki z autyzmem. Jaki jest tok załatwiania sprawy, co należy zrobić ? Nie mamy w planie dotacji środków na usługi specjalistyczne, jest to nasz pierwszy przypadek. Proszę o pomoc jeśli ktoś
załatwiał już taką sprawę.
amanda

Napisano: 13 sie 2015, 12:05

amando, nie wiem z jakiego jesteś województwa, ale były w maju br. rozsyłane wytyczne dotyczące specjalistycznych usług opiekuńczych dla osób z zaburzeniami psychicznymi. Zacznij od tego. Bo rozumiem że chodzi o specjalistyczne usługi dla osób z zaburzeniami psychicznymi.
male

Napisano: 14 sie 2015, 12:22

Witam. Ja też w ostatnim czasie po raz pierwszy przyznawałam pomoc w formie specjalistycznych usług opiekuńczych dla dziecka z autyzmem. Osoba składa wniosek o w/w pomoc. Dołącza wszystkie wymagane do wywiadu środowiskowego dokumenty oraz dodatkowo zaświadczenie lekarza psychiatry , w którym wpisuje zalecaną ilość godzin świadczonych usług, czasookres oraz zakres pomocy. Kierownik na podstawie rozporządzenia ustala odpłatność za usługi opiekuńcze- kwota uzależniona jest od dochodu na członka rodziny. Jeżeli w budżecie nie mieliście zaplanowanych usług opiekuńczych, czyli tak jak u nas, to Pani Kierownik wysyłała zapotrzebowanie do wydziału.
pomoc

Napisano: 14 sie 2015, 13:17

Przypominam, że autyzm nie jest chorobą psychiczną, więc na jakiej zasadzie przyznajecie specjalistyczne usługi opiekuńcze dla dziecka z autyzmem?
....

Napisano: 17 sie 2015, 8:51

Autyzm jest w grupie chorób psychicznych. Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie jest ? Przyznawane były usługi dla dziecka autystycznego, żadna kontrola z województwa tego nie kwestionowała.
male

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x