ust.15 g główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wpisan

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

ust.15 g główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wpisan

Post autor: elinka85 »

15g. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym także, gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, do dnia 11 sierpnia 2022 r., a w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustalono, że źródłem ogrzewania tego gospodarstwa jest źródło, o którym mowa w art. 2 ust. 1. Z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego sporządza się notatkę służbową. Wpis do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, dokonywany jest przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta z urzędu bez konieczności składania odpowiedniej deklaracji.”

powiedzcie jak robicie??/ czy uważacie, że do osób, które złożyły deklaracje po 11.08 też wywiad??? i można przyznać?? ja myślę, że tak. Moja prawnik rzuciła okiem i stwierdziła że to tylko dotyczy osób które nie złożyły deklaracji ...
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: ust.15 g główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wp

Post autor: roriyok »

elinka85 pisze: 03 lis 2022, 12:46 Moja prawnik rzuciła okiem i stwierdziła że to tylko dotyczy osób które nie złożyły deklaracji ...
... do dnia 11 sierpnia 2022 r.
opsza
Praktykant
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Re: ust.15 g główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wp

Post autor: opsza »

czytając treść ust. 15g też tak byśmy to zinterpretowali, tzn. przyznać osobom które w ogóle nie mają złożonej deklaracji. czyli ktoś, kto absolutnie nie dopełnił obowiązku będzie miał wszystko z urzędu. a spóźnialski,który złożył deklarację po 11 sierpnia zostanie poszkodowany.. Te przepisy co nowe to lepsze.
svenska
Stażysta
Zajmuję się: PS/DW
Kontakt:

Post autor: svenska »

No właśnie ja to też tak rozumiem - wcale nie ma w CEEB - dostanie, a jak zgłosił PO 11 sierpnia, to odmowa. Znów mieli zamysł jakiś, a nie wyszło z realizacją :roll:
Naska
Stażysta
Zajmuję się: DW DO
Kontakt:

Post autor: Naska »

A ja to rozumiem tak, że jak osoba nie złożyła deklaracji do 11.08 tylko po to również otrzyma ten dodatek. No bo do 11.08 nie złożyła czyli spełniła warunek :|
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

Post autor: elinka85 »

ja sobie nie wyobrażam, ze mam dać odmowę babci, która złożyła deklaracje 13.08.2022 a dać z urzędu pijakowi i innej łajzie, która przyszła do nas i złożyła tylko wniosek !!!!!!
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

Naska pisze: 03 lis 2022, 19:33 A ja to rozumiem tak, że jak osoba nie złożyła deklaracji do 11.08 tylko po to również otrzyma ten dodatek. No bo do 11.08 nie złożyła czyli spełniła warunek :|
No i tak jest. Nie ma podstaw do odmowy tylko dlatego że ktoś złożył deklarację na wcześniej nie zgłoszone źródło po 11 sierpnia 2022. Ten punkt jest niedopracowany (a to już druga próba naprawy tej ustawy), ale urzędnik nie jest od tego żeby dopowiadać sobie rzeczy których nie ma w ustawie, tylko stosować te które są zapisane zwłaszcza że to prowadzi do takich kwiatków jak opisuje @elinka85
elinka85 pisze:ja sobie nie wyobrażam, ze mam dać odmowę babci, która złożyła deklaracje 13.08.2022 a dać z urzędu pijakowi i innej łajzie, która przyszła do nas i złożyła tylko wniosek !!!!!!
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Post autor: *Ilona »

opsza pisze: 03 lis 2022, 15:11 czytając treść ust. 15g też tak byśmy to zinterpretowali, tzn. przyznać osobom które w ogóle nie mają złożonej deklaracji. czyli ktoś, kto absolutnie nie dopełnił obowiązku będzie miał wszystko z urzędu. a spóźnialski,który złożył deklarację po 11 sierpnia zostanie poszkodowany.. Te przepisy co nowe to lepsze.
No ja pierwszy rzut oka mam trochę inne zdanie
"gdy główne źródło ogrzewania nie zostało zgłoszone ....... do dnia 11 sierpnia 2022 r."
Jeżeli ja złożyłam deklarację do CEEB dnia np. 1 września to też przecież jestem w gronie tych osób zgodnie z apisem ustawy, NIE ZGŁOSIŁAM MOJEGO ŹRÓDŁA OGRZEWANIA DO DNIA 11 SIERPNIA"
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

*Ilona pisze: 04 lis 2022, 9:29
opsza pisze: 03 lis 2022, 15:11 czytając treść ust. 15g też tak byśmy to zinterpretowali, tzn. przyznać osobom które w ogóle nie mają złożonej deklaracji. czyli ktoś, kto absolutnie nie dopełnił obowiązku będzie miał wszystko z urzędu. a spóźnialski,który złożył deklarację po 11 sierpnia zostanie poszkodowany.. Te przepisy co nowe to lepsze.
No ja pierwszy rzut oka mam trochę inne zdanie
"gdy główne źródło ogrzewania nie zostało zgłoszone ....... do dnia 11 sierpnia 2022 r."
Jeżeli ja złożyłam deklarację do CEEB dnia np. 1 września to też przecież jestem w gronie tych osób zgodnie z apisem ustawy, NIE ZGŁOSIŁAM MOJEGO ŹRÓDŁA OGRZEWANIA DO DNIA 11 SIERPNIA"
I masz racje. Nie wiem skąd inne pomysły. Nie zgłosiły do dnia 11.08 to ci którzy do tego dnia nie zgłosili, nbatomiast nie ma nic o tym co robili później, czy zgłosili czy nie. Nie jest to zupełnie istotne dla sprawy. Przekombinowywanie na siłe i dopowiadanie sobie czegos czego nie ma w ustawie tez jerst niedobre.
ebk
Stażysta
Zajmuję się: Pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: ebk »

Rozumiem, że wywiad środowiskowy trzeba zrobić w momencie jak jest jeden numer domu i kilka gospodarstw lub gdy nie ma wcale zgłoszenia do CEEBE a po co wywiad i notatka do burmistrza/wójta w przypadku gdy deklaracja jest po 11 sierpnia. Co taki pracownik ma ustalić na wywiadzie?
ODPOWIEDZ