ustalenie dochodu od VII - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 28 kwie 2021, 12:38

Ja mam jeszcze watpliwośc, rozpatrując w lipcu wnioski z czerwca stosuje stara ustawe? I przyznaje od sierpnia dodatek? Osoby chcace skorzystac z nowej ustawy powinny odpuscic dodatek za lipiec i odczekac ze złozeniem wniosku do lipca zamiast w czerwcu?
Czy mnoże rozpatrujac wnioski czerwcowe w lipcu stosuje juz nowa ustawe? Nie doszukałam sie jeszcze czy jest to gdzies uregulowane.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 28 kwie 2021, 12:47

kalina.malina pisze:
28 kwie 2021, 12:38
Ja mam jeszcze watpliwośc, rozpatrując w lipcu wnioski z czerwca stosuje stara ustawe? I przyznaje od sierpnia dodatek? Osoby chcace skorzystac z nowej ustawy powinny odpuscic dodatek za lipiec i odczekac ze złozeniem wniosku do lipca zamiast w czerwcu?
Czy mnoże rozpatrujac wnioski czerwcowe w lipcu stosuje juz nowa ustawe? Nie doszukałam sie jeszcze czy jest to gdzies uregulowane.

Wszystkie wnioski złożone do 30.06.2021 r. rozpatrujemy po staremu, nie ma to znaczenia że będziemy to robili w lipcu (art. 36 ustawy z dnia 10 grudnia 2020 r. o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa).
Dopiero wnioski złożone od 01.07.2021 r. rozpatrywać będziemy po nowemu
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 28 kwie 2021, 14:20

Czyli generalnie korzystniej zeby w maju czy czerwcu w ogóle osoby nie składały wnioskow?
No bo zrezygnowac po np 2 miesiacach nie moga i złozyc po nowemu?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 29 kwie 2021, 10:53

Mam duże wątpliwości co do dochodów typu ulga na dzieci lub pomoc materialną (stypendium socjalne. Te dochody są wypłacane za cały rok w jednym miesiącu. Ktoś kto np otrzyma stypendium socjalne w wysokości 2000 zł za jakiś okres w grudniu to raczej przekroczy dochód. A jeśli chodzi o ulge to jak to zweryfikować co do kwoty ?
sylwia1
Praktykant
Od: 29 sty 2021, 11:40
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 06 maja 2021, 13:37

Jak jeszcze kiedyś pracowałam w MOPS, to koleżanki od świadczeń rodzinnych tą "różnicę", o której mowa w art. 27f ust. 8-10 ustawy o podatku dochodowym miały z systemu Empatia z Ministarstwa Finansów w rozliczeniu za obowiązujący rok bazowy. I do dochodu była brana pod uwagę tylko ta różnica. Jeżeli ktos miał zero w tej rubryce i miał ulgę powiedzmy "normalnie, bez jakichś wyjątków, to nie miał doliczanej tej ulgi do dochodu...
Barbara1985
Praktykant
Od: 08 sty 2021, 10:24
Zajmuję się: DM

Napisano: 13 maja 2021, 10:50

awkor pisze:
27 kwie 2021, 15:20
ulga, w myśl ustawy o świadczeniach rodzinnych nie jest dochodem utraconym. Jeśli wnioskodawca utraci cały dochód z roku bazowego (czyli z 2019), na dzień dzisiejszy ulga mu pozostaje. Czyli dzisja ( kwiecień 2021 r. ) jego dochodem jest ulga.
nie ulga a "kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8-10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych"
wilkdan
Stażysta
Od: 12 sty 2018, 14:50
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW/DM

Napisano: 13 maja 2021, 15:19

kalina.malina pisze:
28 kwie 2021, 12:38
a po co tu sie doszukiwać nie wiem czego...to wnioskodawca decyduje kiedy sklada wniosek, nie musi byc ciaglosci w pobieraniu dodatku. Sklada w czerwcu...rozpatrujemy po staremu...i przyznajemy normalnie od lipca na pol roku...w lipcu sklada...sa nowe wnioski nowa ustawa i inne dochody...i przyznajemy od sierpnia...od kiedys nowa ustawa musi obowiazywac :) Uregulowane jest :) wniosek skladany w lipcu z nowa ustawa obowiazujaca od lipca :) a zawsze komus bedzie cos nie po drodze
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x