Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy
zmiany mają być do POMOSTU wprowadzone 

-
- Referent
- Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
- Kontakt:
Specustawa mówi: "Ustalając prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od kryterium dochodowego, przy ustalaniu dochodu rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się członka rodziny, który, zgodnie z oświadczeniem osoby ubiegającej się o te świadczenia, nie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej."Młodypracownik pisze: 14 mar 2022, 9:59 Wniosek o zasiłek rodzinny - rozumiem, że kobieta musi podać we wniosku ojca dziecka, a jego dochody nie są brane pod uwagę. Co z kobietami, które nie podadzą ojca dziecka, bo jest nieznany np.? Przecież na pewno nie będą miały na to papierów? Nie wiem jak to ugryźć. Co z kobietami, które urodzą tu dzieci, skąd wezmą zaświadczenie od lekarza, do becikowego? Co ze szkolą, jak to weryfikować? Mam mętlik...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
- Kontakt:
Czy wiedzą może Państwo czy zostanie przygotowany wzór wniosku o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych dla obywateli Ukrainy ? I czy będą mogli ubiegać się o wszystkie świadczenia rodzinne? 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: sw
- Kontakt:
rozporządzenie Dz.u 2022 poz 605
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
- Kontakt:
Nie mogę odnaleźć w/w rozporządzenia mogę poprosić o link.
-
- Stażysta
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
Widziałam to oczywiście i moja myśl, że dochodu nie biorę pod uwagę ale osoba powinna być podana(ojciec). Czyli rozumiem, że pani wpisuje siebie i dzieci i tyle?mag027 pisze: 15 mar 2022, 15:00Specustawa mówi: "Ustalając prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od kryterium dochodowego, przy ustalaniu dochodu rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się członka rodziny, który, zgodnie z oświadczeniem osoby ubiegającej się o te świadczenia, nie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej."Młodypracownik pisze: 14 mar 2022, 9:59 Wniosek o zasiłek rodzinny - rozumiem, że kobieta musi podać we wniosku ojca dziecka, a jego dochody nie są brane pod uwagę. Co z kobietami, które nie podadzą ojca dziecka, bo jest nieznany np.? Przecież na pewno nie będą miały na to papierów? Nie wiem jak to ugryźć. Co z kobietami, które urodzą tu dzieci, skąd wezmą zaświadczenie od lekarza, do becikowego? Co ze szkolą, jak to weryfikować? Mam mętlik...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ZR, FA, wszystko
- Kontakt:
Słuszne pytania ale odpowiedź i sama ustawa nic nie wyjaśnia.mag027 pisze: 15 mar 2022, 15:00Specustawa mówi: "Ustalając prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od kryterium dochodowego, przy ustalaniu dochodu rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się członka rodziny, który, zgodnie z oświadczeniem osoby ubiegającej się o te świadczenia, nie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej."Młodypracownik pisze: 14 mar 2022, 9:59 Wniosek o zasiłek rodzinny - rozumiem, że kobieta musi podać we wniosku ojca dziecka, a jego dochody nie są brane pod uwagę. Co z kobietami, które nie podadzą ojca dziecka, bo jest nieznany np.? Przecież na pewno nie będą miały na to papierów? Nie wiem jak to ugryźć. Co z kobietami, które urodzą tu dzieci, skąd wezmą zaświadczenie od lekarza, do becikowego? Co ze szkolą, jak to weryfikować? Mam mętlik...
1. Liczymy go do składu bez dochodu czy do skladu nie liczymy wogóle?
2. Jak liczyc dochody matki, która tu jest z dzieckiem- przecież nie bedzie na to żadnych papierów?
3. Jak sie porozumieć z taka osobą?
4. Co w przypadku samotnych- skąd wyrok i alimenty?
5. Co z niepełnosprawnością- jakie orzeczenie i skąd?
Takich pytań jest mnóstwo.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DS, SW, ŚR, FA, DW, DO, CP, KDR, Księg
- Kontakt:
Moim zdaniem wpisanie ojca będzie ciężkie bo nie ma PESLA(prawdopodobnie) chyba, że jakąś zmianę wprowadzą we wniosku. Co do dochodu to skoro na podstawie ŚR to liczyć im trzeba utratę tamtego dochodu(no bo już tam nie pracują) i doliczyć ewentualny uzysk jak tutaj jakąś pracę podejmą.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Wzór wniosku Dz u 2022 poz 608
Oprócz Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
nieletnia matka w rodzinie zastępczej
SKO w tle, przedłużenie covid ŚP a nowe orzeczenie
od kiedy doliczyć alimenty
tłumaczenie wniosku ŚR
Zmiana składu rodziny - nowy mąż !
świadczenie pielęgnacyjne a TK sygn. akt. K 38/13
Decyzja ZŁ za ZŁ teraz rodzi się dziecko i będą pełne kwoty - potrzebny wzór decyzji
za życiem zaświadczenie
Upomnienie a rozłożenie na raty
Z1 i Z1p o co chodzi w związku z OK-WUD
działa Wam empatia ??
zasiłek pielęgnacyjny czy uchylać decyzję przedłużona z covid
Dochód rozliczony w US, ale chyba to dochód niepodlegający opodatowaniu
koordynacja jak przesłać dokumenty
zasiłek rodzinny na dzieci ukraińskie
renta rodzinna