utara św. rodzicielskiego
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: utara św. rodzicielskiego
na dzień 24.05.2016 nie ma już prawa do świadczenia rodzicielskiego więc na to pierwsze należy się od maja
Fantastycznie Elmer
))) dzięki za radę
)))))
Gdyby wszystko wynikało z ustawy i było takie proste to, to forum nie miałoby racji bytu
Niestety jak widać myślenie nie jest moją najmocniejszą stroną
))))) więc może ktoś myślący i oczytany w ustawie mi podpowie
)))?

Gdyby wszystko wynikało z ustawy i było takie proste to, to forum nie miałoby racji bytu

Niestety jak widać myślenie nie jest moją najmocniejszą stroną

- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przecież już parę razy ktoś ci napisał jak masz zrobić.
Nawet taki cham jak ja to zrobiłem.
Ostatni post przed twoim też masz wyjaśnione
Nawet taki cham jak ja to zrobiłem.
Ostatni post przed twoim też masz wyjaśnione
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Czyli jak ktoś przyjdzie np 30 czerwca z wnioskiem na pierwsze dziecko bo 25 czerwca stracił pracę i już mu dochód nie przekracza to co wtedy?? należy mu się wyrównanie od 1 kwietnia bo to dochód utracony i już go nie ma czy od kiedy?? od czerwca?? proszę o odpowiedź bo już się zakręciłam i sama niewiem jak do tego podejść
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie.
Jeżeli ktoś przyjdzie 30 czerwca i utracił pracę 25 czerwca to teraz zależy:
jeżeli jest to praca, którą miał cały rok 2014 (nie było uzyskania dochodu) to przyznajesz od lipca
jeżeli podjął pracę w 2014 lub później to go nie liczysz i przyznajesz od czerwca
Jeżeli ktoś przyjdzie 30 czerwca i utracił pracę 25 czerwca to teraz zależy:
jeżeli jest to praca, którą miał cały rok 2014 (nie było uzyskania dochodu) to przyznajesz od lipca
jeżeli podjął pracę w 2014 lub później to go nie liczysz i przyznajesz od czerwca
A można prosić konkretne art. na te 2 przypadki , co z art 18 ust. 5
Elmer jeżeli możesz to wytłumacz mi to dlaczego takie podejście?? bo ja tego nie rozumiem
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
kolejny raz:
Art. 7.
2. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, ustalając dochód członka rodziny lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
Art. 7.
2. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, ustalając dochód członka rodziny lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
3. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
Dobrze rozumiesz.Rozumiem, że utrata św. rodzicielskiego będzie liczona od czerwca 2016 i jeśli babka przyjdzie w czerwcu złozy wniosek na to pierwsze dziecko to przyznaję jej na to pierwsze od czerwca, no bo w kwietniu i maju miala przekroczenie?
Przepis cytowany już w tym temacie jest jasny:
7.2. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, ustalając dochód członka rodziny lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.
jeśli chodzi o anlogiczny zapis w ZR to przed zmianami brzmiał on tak:
5. 4b. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę uzyskanego dochodu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.
Różnica między aktualną wersją przepisu a poprzednią jest dość wyraźna.
Nie ma znaczenia czy w dniu ustalania lub weryfikowania prawa do 500plus dochód uzyskany to nadal aktualny dochód.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
czyli rozumiem, że za maj nie ustalasz prawa do świadczeń 

Oprócz utara św. rodzicielskiego - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
PRZEDSIĘBORCA I PODWÓJNY KRUS WAŻNE
dzieci z poprzedniego małżenstwa
sygnity zestawienia
czy ktoś już pisał?
Weryfikacja - czy osoba pobiera w innych jednostach
Skladki emerytalne i rentowe
Piecza zast
dochód uzyskany
Sygnity
mężatka
centrum interwencji kryzysowej a 500
osoba rozwiedziona - czy musi być wyrok sądowy??
rodzina zastępcza
oprogramowanie
CZY WLICZAĆ ALIMENTY
jak się ustosunkować?.......