utracony dochód przy zasiłku okresowym - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 22 sty 2018, 12:39

czy mozna utracić rentę - facet mial do 31.12.2017 a teraz się odwoluje bo mu nie dali - chcę dać im zasiłek okresowy ( moim zdaniem nie bo nie mamy czrno na białym ze nie dostanie )
Gopsik13
Praktykant
Od: 22 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 24 sty 2018, 11:50

jeżeli masz decyzje odmowną z ZUS to możesz przyznać zasiłek okresowy. Poinformuj,że w razie jak dostanie decyzje musi niezwłocznie Cię zawiadomić ponieważ zasiłek okresowy zgodnie z art. 99 podlega zwrotowi i w razie gdy mu przyznają rentę ZUS dokona na waszą rzecz potrąceń.
mikannn
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 lut 2018, 11:39

Przepraszam, że się podepnę. Gdzie mogę przeczytać dokładnie, co uznać za utracony/uzyskany, bo jako nowa gubię się w tym.A konkretnie chodzi mi o stypendium studenckie.
Mirabelka
Stażysta
Od: 19 cze 2017, 16:34
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 lut 2018, 13:35

Co to jest dochód utracony w pomocy społecznej?

O utracie dochodu mówi art. 8 ust. 3 Ustawie o pomocy społecznej, w którym jest mowa o ustaleniu sytuacji dochodowej rodziny oraz o sytuacji, kiedy rodzina bądź osoba zaprzestaje uzyskiwać dochodu.

Przez utratę dochodu rozumieć należy utratę całego dochodu osoby lub rodziny oraz utratę jednego źródła dochodu, np. zasiłku dla bezrobotnych, renty itp., podczas gdy inne składniki dochodu pozostają bez zmian.

Za dochód uważa się sumę przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu – z miesiąca, w którym wniosek został złożonym czyli tzw. miesiąca bieżącego, tego, w którym wpłynął wniosek o pomoc.

źródło: http://ops.pl/2017/08/dochod-utracony-p ... polecznej/

Pozdrawiam, Monika
MoniaM-N
Praktykant
Od: 12 lip 2017, 11:55
Zajmuję się: Konsultant ds. prawnych

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x