Jak sobie radzicie w takich sytuacjach. W 2013 r. facet pracował 3 miesiące. Potem dostał świadectwo pracy. Za miesiąc wrócił do tego samego zakładu pracy. W poprzednim okresie zgłoszono dochód utracony i uzyskany. Ale w tym okresie mam problem. Jest oczywiście jeden Pit. I jak teraz wyliczyć dochód uzyskany? Powinnam wziąć pod uwagę tylko dochód od maja do grudnia. Jak postępujecie w takich sytuacjach. Proszę o radę.
Jeśli dostał świadectwo pracy, to ten nowy jest normalnie uzyskany. Niech Ci zaświadczenie przyniesie od pracodawcy ile w tym drugim okresie zarobił + składki itd. A jak to było po bazowym to za drugi miesiąc normalnie.
Tak właśnie zrobiłam. Wysłałam kobitę po zaświadczenie o dochodzie netto za drugi okres. I przyniosła jakiś mało czytelny wydruk z informacją, że księgowa z tej firmy się wściekła, że głupot wymagam i nie potrafię z PITu wyliczyć dochodu. Potraficie? Czy tylko ja taka ciemna jestem, że nie potrafię z jednego Pitu ustalić ile zarobił w drugim podejściu.
Ty nie jesteś księgową i nie jesteś od wyliczania z pitów. Osoba ma przedłożyć dokumenty z których to wynika. Wystąp normalnie jako organ pisemnie o zaświadczenie do pracodawcy.