Utrata dochodu - niby klasyka, a jednak.... (może Ten z Łopieki pomoże?) - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 mar 2025, 11:21

Rodzina posiada 3 źródła dochodu.
Jedno z nich zakończyło się w I/25r. Od II/25r. pozostały tylko 2 źródła.
W II/25r. rodzina złożyła podanie o pomoc - tak więc przyjąłem jako dochód sumę dochodów z miesiąca złożenia wniosku czyli pozostałe dwa dochody (z II/25r.)

Moja przełożona interpretuje zapis o utracie dochodu w taki sposób, że utrata jest wtedy kiedy nie ma żadnych dochodów (czyli rodzina utraciłaby wszystkie 3 dochody), oraz że w przypadku utraty jednego z nich powinienem wziąć pod uwagę pozostałe dwa ze I/25r. a nie z II/25r.

Nie widzę podstaw do takiego podejścia bo utrata jednego dochodu to wg mnie też utrata dochodu (owszem sądy mówią o całkowitej utracie dochodu ale chodzi tam o całkowitą utratę jednego dochodu bo niektórzy samo zmniejszenie dochodu traktowali jako utratę), oprócz tego przepis wyraźnie mówi, że mają to być dochody z miesiąca złożenia wniosku.

Może ktoś poratować jakimiś wyrokami NSA?
Wiem, że szanowny kolega "Ten z Łopieki" jest dobry w tym (i nie tylko w tym) temacie.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 03 mar 2025, 11:34

II SA/Bk 703/21
II SA/Op 207/16

NSA nie znalazłem. Podzielam jednak Twój pogląd ;)
Wredotny
Stażysta
Od: 30 sie 2024, 8:29
Zajmuję się: Niczym

Napisano: 03 mar 2025, 12:52

Ja też podzielam Wasz pogląd. Akurat definicja dochodu i sposób postępowania przy jego utracie jest dość dobrze opisany w doktrynie oraz orzecznictwie i nie wiem skąd wątpliwości – szczególnie właśnie „szefostwa” (często o tym słyszę), którzy wymyślają jakąś nieprawdopodobną wersję utraty dochodu i sposobu postępowania w tym przypadku… A sprawa jest bardzo prosta:
(…) Jako utrata dochodu w rozumieniu art. 8 ust. 3 u.p.s. powinna być kwalifikowana także utrata w całości jednego z jego źródeł (…). W przypadku utraty dochodu za dochód uważa się zatem dochód z miesiąca, w którym wniosek został złożony. (Tak: Wyrok WSA w Białymstoku z 21.10.2021 r., sygn. akt: II SA/Bk 703/21, publ. CBOSA).
Ostatnio zmieniony 03 mar 2025, 12:59 przez Ten z Łopieki, łącznie zmieniany 1 raz.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 03 mar 2025, 12:54

Dziękuję Wam serdecznie za pomoc.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna