Zaległe alimenty - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 28 lut 2025, 10:26

Czy ktoś z państwa mógłby doradzić co zrobić w takiej sytuacji: ojciec mojego dziecka wyjechał za granicę ponad 10 lat temu i nie płaci alimentow(egzekucja jest niemożliwa ,bo podobno nie mają mu z czego ściągać lub jest na zasiłku i tam ma jeszcze 2 innych dzieci na utrzymaniu i dla nas zostaje 5€) mi z funduszu się nie należy,bo mój dochód i partnera przekracza próg dochodowy ( z obecnym partnerem mamy dwójkę dzieci i razem je wychowujemy). Tylko dlaczego jest wliczany dochód mojego partnera do funduszu skoro on nie jest ojcem dziecka na które chce się starać o te świadczenie i tak naprawdę jest obcą osobą wobec prawa ale jesteśmy liczenie jakojedno gospodarstwo. Z partnerem żyjemy razem jako rodzina ale nie mamy wspólnych pieniędzy ,jest ustalone co za co płaci, tak było od zawsze nam to odpowiada. Poradzono mi aby mojego partnera podać o alimenty na dzieci które mamy razem wtedy jego dochód nie będzie wliczany do funduszu alimentacyjnego ,jest to dla mnie dziwna sytuacja bo jak mogę podać kogoś o alimenty skoro żyjemy pod jednym dachem,ale z drugiej strony partner nie dokłada się do utrzymywania dziecka z poprzedniego związku. Czy ktoś z państwa mógł mi doradzić?
sara1710
Praktykant
Od: 28 lut 2025, 10:05
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x