UTRATA PO ROKU BAZOWYM, temat wałkowany milion razy wiem.... - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 lis 2016, 19:36

Ja to wszystko rozumiem, przegrzebałam forum, załapałam sens itd. Że jak przykładowo petent utraca dochód wynikający z zatrudnienia z roku bazowego 12 maja to świadczenia należą się od czerwca, a jak po roku bazowym to już od maja. Czytam wasze argumentacje popierane ustawą, analizuję powoli patrząc na pogrubione i powiększone fragmenty :P ale na litość boską dalej nie rozumiem, skoro:

W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy lub po tym roku, ustalając ich dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego.

W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, ustalając dochód członka rodziny, osoby uczącej się lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych.

W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń rodzinnych.

W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty

wytłumaczcie mi gdzie tu jest różnica. Dochód z roku bazowego też jest dochodem uzyskanym, tyle że liczonym w inny sposób. Nie mówię, że nie macie racji, tylko chcę jasnych argumentów :P
początkująca
Praktykant
Od: 19 lis 2016, 18:48
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA

Napisano: 29 lis 2016, 19:38

aj ostatni artykuł nie ten, oczywiście chodziło mi o słynny ten :
W razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
początkująca
Praktykant
Od: 19 lis 2016, 18:48
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA

Napisano: 02 gru 2016, 16:40

Literalnie utrata dochodu jest wyjaśniona w artykule 18 pkt. 5 - w przypadku utraty nie ma rozgraniczenia "rok bazowy" lub "po roku bazowym".
jkmn

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x