elmer pomożesz - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 lis 2016, 10:20

rops odesłał wniosek- od kwietnia do października zachodzi koordynacja od listopada my rozpatrujemy i moje pytanie : u Pana który był za granicą na urzędzie skarbowym wyszła inf. że brak deklaracji za 2014 od Pani wiem że Pan pracował w tym czasie zagranicą ale nie rozliczał sie Polsce - przy zwrocie dokumentów Pani na oświadczeniu o dochodach nieopodatko. za 2014 r. wpisała ten dochód w euro i czy ja ten dochód utracam czy liczę ??? czy przeliczam to na polską walutę i jak wy to robicie? czy dzielę to przez 12 miesięcy? Pani wpisała ze praca sezonowa przez 3 miesiące?bo w 2014 r.pracował tylko 3 miesiące a od 2016r. miał umowę o pracę oczywiście której już nie ma bo wrócił do Polski - doniosła również umowę już męża do pracy w Polsce nie wiem jak się za to zabrać to moje pierwsze doświadczenie pomożecie?????
zocha1234

Napisano: 30 lis 2016, 10:31

Pan przelicza na złotówki nie ty.
Dochód utracasz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2016, 10:45

to w takim razie można utracić dochód nieopodatkowany tak dobrze to rozumiem?
zocha1234

Napisano: 30 lis 2016, 10:59

w tym wypadku możesz. Jest to dochód z pracy, tylko nierozliczony w Polsce
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2016, 16:18

ok pani mi przelicza ale kurs walut ma być na dzień złożenia u mnie oświadczenia tzn teraz listopadowego czy ma na tym oświadczeniu z sierpnia, które wysłała do rcpsu dopisać kwotę po przeliczeniu
zocha1234

Napisano: 30 lis 2016, 16:24

rozporządzenie:
par. 15 ust. 3. W przypadku gdy członek rodziny osiąga dochody poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, dokonuje się ich przeliczenia na podstawie średniego kursu walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego
roku kalendarzowego, z którego dochód członków rodziny stanowi podstawę ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x