Za miesiąc luty świadczenie się nie należy, ponieważ umowa nie musi trwać przez okres 3 pełnych miesięcy. Jeśli umowa zawarta zostanie np. 30.12 to grudzień jest już pierwszym miesiące, styczeń drugim, a luty, pomimo, że to tylko 3.02 jest trzecim miesiącem, w którym dochód liczymy. Utracamy od marca i od marca się należy.
Wiecie co...im dłużej czytam tu o utracie i uzysku to mnie trafia i już sama nic nie wiem Każdy rozumie inaczej zapis w ustawie...mam wrażenie że co niektórzy sami sobie utrudniają i bardzo chcą być mądrzejsi od ustawy
Niestety, podejrzewam, że nawet kontrola ma z tym problem, bo w każdym regionie będą inaczej mówić...a wszystko przez to, że nie ma jasnej procedury. Ja po szkoleniu rozumiałam to doskonale, ale teraz już wątpię w to wszystko i nie wiem kto ma raję
A wyjaśnienia w podręczniku zaprzeczają zapisowi w ustawie i temu co mówił szkolący (chociaż sami się powołują na ten zapis)...czytam to i nic już nie wiem...gdzie znaleźć złoty środek?????
Jeśli praca była rozpoczęta w roku bazowym 2014 to zmiana następuje od miesiąca następnego, jak po roku bazowym czyli 2015/2016/2017 to w danym miesiącu. Jeśli Pani otrzymywała św cały czas np. od kwietnia 2016r. i teraz podjęła prace w XII.2016 to za styczeń doliczasz jej w lutym ale jak już w lutym nie kontynuuje to już nie doliczasz (nie ma uzysku)... jeśli kontynuuje to doliczasz w lutym i jak przekracza to od lutego uchylasz. Jeśli pracowałaby od np. 2013 r. i teraz w lutym zakończyła to utracasz od marca.