Uzgodnienie kont na koniec roku

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Nowa999
Stażysta
Zajmuję się: LP/KS
Kontakt:

Uzgodnienie kont na koniec roku

Post autor: Nowa999 »

Witam. Potrzebuję aby ktoś wytłumaczył mi jak "Abel krowie" jak uzgadnia się konta na koniec roku. Nie patrzcie że to już po bilansie itp. Mam wydrukowane zestawienie obrotów i sald za 2020 rok. Które konta z którymi mogę sprawdzić czy mam wszystko dobrze? Co z czym musi grać? Bo dla mnie to czarna magia. Proszę o wyrozumiałość :)
Nowa999
Stażysta
Kontakt:

Re: Uzgodnienie kont na koniec roku

Naprawdę nikt nie pomoże??
mania0m0
Referent
Zajmuję się: księgowością OPS
Kontakt:

Post autor: mania0m0 »

Na pewno konta muszą być zbilansowane (takie podsumowanie na koniec).
renia50
Referent
Zajmuję się: ksiegowa
Kontakt:

Post autor: renia50 »

Przecież żeby sporządzić m.in. bilans to taki wydruk powinnaś już mieć więc nie bardzo wiem o co chodzi :) :D . Wszystkie sprawozdania tez są powiązane z kontami.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Jeżeli zgodziła Ci się suma bilansowa, to znaczy, że masz salda (raczej) w porządku.

Na koniec roku przed sporządzeniem sprawozdania trzeba sobie sprawdzić księgowania z całego roku, tzn. zobaczyć czy operacje tego samego typu masz na tych samych kontach (m.in. kosztowych), jeśli robisz zapisy techniczne to czy wszędzie są zrobione itp. Najlepiej zrzucić sobie do excela wszystkie księgowania i filtrować po kolei wg kont. Wtedy też możesz sprawdzić klasyfikacje budżetowe (na takiej samej zasadzie).

Kolejną sprawą jest uzgadnianie sald z działem merytorycznym, i tutaj przede wszystkim należności z tytułu FA, nienależnie pobrane świadczenia, odsetki, niezapłacone należności za usługi opiekuńcze... Pracownicy w działach świadczeń rodzinnych, wychowawczych i z FA w swoich sprawozdaniach resortowych wykazują minimum raz na kwartał sporo danych, które możecie sobie zweryfikować.

Jak już masz ustalone powyższe kwestie i wszystko gra, przechodzimy do spraw inwentaryzacyjnych. W ramach harmonogramu inwentaryzacji warto sobie zawrzeć "Weryfikację sald" pod datą 31.12. i sporządzić notatkę, wtedy będziesz mieć wszystko cacy. Jeśli chcesz, to wkleję Ci moją notatkę, tylko daj znać.

No i jak pisałam na wstępie, jak masz wszystko powyższe ustalone, to suma bilansowa powinna zagrać po stronie aktywów i pasywów, i kolejny roczek z głowy.
Nowa999
Stażysta
Kontakt:

renia50 pisze: 18 maja 2021, 9:01 Przecież żeby sporządzić m.in. bilans to taki wydruk powinnaś już mieć więc nie bardzo wiem o co chodzi :) :D . Wszystkie sprawozdania tez są powiązane z kontami.
Dlatego napisałam żeby nie patrzeć że jest już po bilansie... Chodzi o to żeby wytłumaczyć nowej osobie od a do z jak się sprawdza konta... Ze np. 4 muszą grać z 998 itp...
Nowa999
Stażysta
Kontakt:

Paulinka z GOPSu pisze: 18 maja 2021, 9:42 Jeżeli zgodziła Ci się suma bilansowa, to znaczy, że masz salda (raczej) w porządku.

Na koniec roku przed sporządzeniem sprawozdania trzeba sobie sprawdzić księgowania z całego roku, tzn. zobaczyć czy operacje tego samego typu masz na tych samych kontach (m.in. kosztowych), jeśli robisz zapisy techniczne to czy wszędzie są zrobione itp. Najlepiej zrzucić sobie do excela wszystkie księgowania i filtrować po kolei wg kont. Wtedy też możesz sprawdzić klasyfikacje budżetowe (na takiej samej zasadzie).

Kolejną sprawą jest uzgadnianie sald z działem merytorycznym, i tutaj przede wszystkim należności z tytułu FA, nienależnie pobrane świadczenia, odsetki, niezapłacone należności za usługi opiekuńcze... Pracownicy w działach świadczeń rodzinnych, wychowawczych i z FA w swoich sprawozdaniach resortowych wykazują minimum raz na kwartał sporo danych, które możecie sobie zweryfikować.

Jak już masz ustalone powyższe kwestie i wszystko gra, przechodzimy do spraw inwentaryzacyjnych. W ramach harmonogramu inwentaryzacji warto sobie zawrzeć "Weryfikację sald" pod datą 31.12. i sporządzić notatkę, wtedy będziesz mieć wszystko cacy. Jeśli chcesz, to wkleję Ci moją notatkę, tylko daj znać.

No i jak pisałam na wstępie, jak masz wszystko powyższe ustalone, to suma bilansowa powinna zagrać po stronie aktywów i pasywów, i kolejny roczek z głowy.
Dziękuję bardzo za wyrozumiałości poświęcony czas.
mk1
Podinspektor
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: mk1 »

to chyba lepiej posłać go na kurs podstaw księgowości :)
ODPOWIEDZ