uznanie dziecka - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 08 maja 2015, 13:24

Elmer pisze:zresztą zadam prostsze pytanie:
czy jak osoba złoży ci tylko oświadczenie o zmianie składu rodziny to masz też oświadczenie, że ta nowa osoba nie uzyskała dochodu? I czy przypadkiem nie jest to wymagane
wedlug mnie przypadkiem nie ;-) strona swoja informacja o zmianie sytuacji rodzinnej wszczela postepowanie i ja w jego wyniku ustalam co i jak...i nie kaze jej na te okolicznosc skladac wniosku tylko po to,zeby wynikalo z niego,ze o nic nie wnioskuje tylko "urosl" jej sklad rodziny :) bawisz sie w papierki;-) ten twoj wniosek aktualizacyjny to troche jak decyzja wygaszajaca dla nieboszczyka;-) decyzja,ktora nie jest decyzja i wniosek co nie jest wnioskiem;-) - czyli rownie dobrze moze byc inny papierek albo papierki,jesli uznasz,ze musi byc ich wiecej;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 13:30

nie ja uznałem tylko ustawodawca.
Jeżeli mi napisze na oświadczeniu wszystko co jest wymagane to się nie burzę. Wygodniej zarówna dla strony jak i dla mnie jest złożenie druku wniosku, w którym o nic się nie zwraca a wszystko jest. Poza tym, zauważ że idąc twoim tokiem rozumowania to jak strona przyniesie ci wypełnioną pierwszą stronę wniosku a resztę oświadczy ci na oświadczeniach to również musiałby być w porządku. Wg mnie jednak nie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 13:42

:) no nie, jesli nie wypisze wniosku jak trzeba tylko zlozy oswiadczenia osobno to nie bedzie w porzadku...bo wniosek to wniosek:D i musi byc wypelniony od poczatku do konca a jak nie jest to wzywam do uzupelnienia:) natomiast to co ty przyjmujesz (przyjmuj sobie, nie probuje cie namowic na "moje") to nie jest wniosek to jest druk wniosku wykorzystany na oswiadczenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 13:47

ale druk kompletny. A oświadczenie o samej zmianie składu rodziny kompletne nie jest :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 13:51

W takim przypadku mam wypracowany taki mechanizm. Stosuję go od początku, nikt z kontrolujacych się nie czepiał.
Przychodzi Pani X, informuje, co się zmieniło ( na specjalnie przeze mnie, przygotowanym do tego celu druku) . W przypadku gdy wychodzi np. za mąż dołącza dokumenty męża o dochodach, łacznie z oświadczeniami. Na podstawie tego robię notatkę służbową. Dopisuję Pana w systemie do rodziny, doliczam jego dochody. W przypadku gdy dalej kwalifikują się do swiadczen sprawa zakończona. W przypadku gdyby przekroczyli wszynam postepowanie, uchylam itd. Jak załapią się na art. 5 ust. 3 wysyłam im informację.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 08 maja 2015, 13:52

u mnie to nawet oswiadczenie nie jest:) tylko informacja zlozona zgodnie z art. 25 ust. 1 (pisemna, na przygotowanym przeze mnie druku) wraz z zalacznikami (wpisanymi do tej informacji ) - najpierw robie "wywiad" jak z tymi dochodami nowego czlonka sprawa sie ma a potem mowie co maja dolaczyc;-) i wypisuja informacje:)
chodz lepiej na piwo;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 13:59

później. Po pracy mam jeszcze jedną fuchę do obskoczenia.
Piwo w lodówce już mi się mrozi. Szwagier mi z Belgii przywiózł. Ładny literek... :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 14:08

Elmer pisze:później. Po pracy mam jeszcze jedną fuchę do obskoczenia.
Piwo w lodówce już mi się mrozi. Szwagier mi z Belgii przywiózł. Ładny literek... :lol:
ale kb to raczej do Sipera napisala a nie do Ciebie :P
hahahaha

Napisano: 08 maja 2015, 14:09

hahahaha - tutaj sie myslisz;-) Sipere zaprosilabym na winko;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 14:17

hahahaha lubi się mylić
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator