użyczenie z MPiPS
użyczenie z MPiPS
dostałam pismo z MPiPs żeby potwierdzić że mam w jednostce użyczony składnik wyposażenia będącego w ich księgach rachunkowych.. co ja mam im przesłać żeby było dobrze... bo ja tego wyposażenia nie naniosłam do ksiąg bo jednostka nie jest właścicielem..
Re: użyczenie z MPiPS
powinnaś wprowadzić do ksiąg na konto pozabilansowe jako obcy majątek
To zależy co masz zapisane w polityce rachunkowość. Jeżeli nie masz opisanych kont pozabilansowym w tym zakresie przyjmujesz że obce środki trwałe księgujesz na koncie 09.. np 091, 093 to już zależy od Ciebie co sobie w polityce zapiszesz. Dokonujesz księgowania zgodnie z umową. Inwentaryzujesz na koniec roku i wysyłasz arkusz.
a jeżeli inwentaryzację robimy co 4 lata ( spis z natury)-co wtedy?
to jak to w końcu ujęliście w księgach i czy tylko zrobicie na ich potrzeby arkusz spisu tego obcego majątku?
No właśnie, a jak to inwentaryzujecie? czy uruchamiamy wsyztskie porocedury, typu: zarządzenie kierownika,. powołanie komisji, zespołu spisowego, itp? Bo mamy to zinwentaryzować najpóźniej do 21 grudnia. I nie wiem, jak to ugryżć
Sprzęt obcy podlega inwentaryzacji co roku. U mnie Dyrektor powołuje na jednym zarządzeniu komisję do inwentaryzacji kasy, weryfikacji kont rozrachunkowych i inwentaryzacji sprzętu obcego.
dzięki, właśnie pomyślałam, ze też tak zrobię, ale co roku raczej nie trzeba, bo nie ma tego w ustawie o rachunkowości, znalazłam kilka artykułów, które też o tym mówią, lecz lepiej jest robić to co roku, żeby się nikt nie przyczepił
Witam! Jeżeli do 21 grudnia trzeba im przesłać potwierdzenie stanu, to trzeba teraz powołać komisję inwentaryzacyjną i zrobić inwentaryzację wszystkiego? czy tylko aktywów obcych?
Oprócz użyczenie z MPiPS - Księgowość przeczytaj również:
ZFŚS-odpis
wynajem sali
Decyzje z ŚR
Wyliczenie wkładu własnego i kosztów pośrednich w projekcie
Duplikaty
przekazanie
nagroda na macierzyńskim
CZY KORYGUJECIE SKŁ.ZDROWOTNE KLIENTÓW PO...
dotacja na asystenta rodziny
Do którego paragrafu zaliczyć
czy będzie dobrze?
DOŻYWIANIE DZIECI NA WNIOSEK DYREKTORA
Odpłatność za DPS
dotacje na zasiłki stałe
dodatki 200 zł.(mazowieckie)
Nagroda a ZUS i KUP