Uzysk czy nie uzysk? Becikowe - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: dzisiaj, 16:23

Cześć, mam sytuację gdzie kobieta urodziła 12.02.25 dziecko podczas trwającego urlopu wychowawczego. Urlop wychowawczy zakończyła z dniem urodzenia dziecka i przeszła na urlop macierzyński.
Kobietka składa wniosek o becik, wypłatę zasiłku macierzyńskiego będzie miała pod koniec marca za marzec, a wniosek o becik złożyła 11 marca. Rozumiem, że w takim wypadku nie biorę pod uwagę tego uzysku bo musiałabym czekać może do początku kwietnia aby mi Pani przyniosła zaświadczenie o wysokości tego zasiłku za marzec??

Ale gdyby przyszła z wnioskiem np. już w kwietniu to wtedy mam już z czego zrobić uzysk i go wliczam?
Proszę o potwierdzenie.
Sylwia_S8
Praktykant
Od: 29 lis 2024, 13:07
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny.

Napisano: dzisiaj, 16:33

uzysk jest dopiero w maju
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: dzisiaj, 17:20

Dlaczego w maju? Uzyskiem według ustawy jest zakończenie urlopu wychowawczego, co nastąpiło 12.02.25r. Czyli miesiącem następującym jest marzec i za ten miesiąc brałabym dochód?

Wiem, że np. przy zasiłku macierzyńskim po utracie zatrudnienia czy zasiłku z KRUS patrzymy rzeczywiście na pierwszą wypłatę zasiłku,a nie na to kiedy uzyskaliśmy do niego prawo, ale przy ciągłości zatrudnienia i zakończeniem urlopu wychowawczego też? Więc w takim wypadku muszę się dowiedzieć czy Pani miała już pierwsza wypłatę zasiłku macierzyńskiego w lutym? Kiedy była pierwsza wypłata?

Myślałam, że traktujemy to podobnie jak rozpoczęcie zatrudnienia, czyli po prostu dochód za miesiąc następujący po miesiącu, w którym rozpoczęliśmy pracę, a nie patrzę na to kiedy jest pierwsza wypłata z tego tytułu.
Sylwia_S8
Praktykant
Od: 29 lis 2024, 13:07
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny.

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x