Wniosek o umorzenie/rozłożenie na raty nienależnie pobranego ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 mar 2025, 13:36

Wydałam Pani decyzję o zwrocie nienależnie pobranego świadczenia pielęgnacyjnego za styczeń 2025 r. Pani była świadoma że może mieć do zwrotu za ten jeden miesiąc, twierdziła że jest przygotowana i że ma "zamrożone" te pieniądze na koncie. Pani nie odwołała się w terminie od mojej decyzji jednak wystąpiła z podaniem o częściowe umorzenie lub rozłożenie na raty. Pani korzysta z SUO w naszym Ośrodku więc mamy informację o tym że zarówno ona jak i mąż są zatrudnieniu i dysponujemy informacją o dochodach. Mają dwoje dzieci. Można wnioskować że ich sytuacja materialna jest dobra. Mimo wszystko jednak muszę wezwać Panią na wywiad i ustalić ich sytuację materialną, rodzinną i zdrowotną i wezwać do przedłożenia określonych dokumentów (tj. przeprowadzić stosowne postępowanie).

Czy ktoś z Was może podzielić się wzorem wezwania w związku z wnioskiem o ulgę w spłacie nienależnie pobranych świadczeń? :D byłabym wdzięczna, bo mam pierwsze takie podanie
Jola_89
Praktykant
Od: 01 kwie 2024, 15:53
Zajmuję się: ŚW i FA

Napisano: 14 mar 2025, 10:10

wysłalam na priv
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 14 mar 2025, 13:08

dzięki wielkie !
już widzę na przykładzie twojego wezwania, czego nie zamieściłam w swoim - dziękuję bardzo ! mam czas żeby je jeszcze poprawić:)
Jola_89
Praktykant

Napisano: 14 mar 2025, 14:54

zastanawiam się, jeżeli ktoś pobiera świadczenia rodzinne np. zasiłek pielęgnacyjny albo korzysta ze specjalistycznych usług opiekuńczych w ośrodku to liczymy te świadczenia do dochodu? w postępowaniu o zastosowanie ulgi w spłacie ?

albo np. 800 +?

czy jakiś akt prawny reguluje co powinniśmy wliczać a co nie? liczymy dochód zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych?
Jola_89
Praktykant

Napisano: 14 mar 2025, 15:23

Liczymy,
organ administracji publicznej w prowadzonym postępowaniu powinien ustalić i ocenić całokształt sytuacji materialnej, zdrowotnej i życiowej osoby oraz jej rodziny ubiegającej się o zastosowanie ulgi w kwestii zwrotu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych. Zebrany w sprawie materiał dowodowy powinien odzwierciedlać stan majątkowy, rodzinny, wiek, stan zdrowia (np. występującą niepełnosprawność czy długotrwałe, przewlekłe choroby, wydatki ponoszone w związku z opieką medyczną), ewentualne wydatki rodziny związane z edukacją lub korzystaniem z dodatkowych (pozaszkolnych) zajęć np. edukacyjnych czy sportowych. W orzecznictwie podkreśla się też, że przesłanka "szczególnie uzasadnionych okoliczności dotyczących sytuacji rodziny" obejmuje przede wszystkim te przypadki, w których zachodzi duże prawdopodobieństwo, że egzekucja nienależnie pobranego świadczenia może spowodować następstwa niedające się pogodzić z zasadą ochrony godności człowieka, w szczególności przez uniemożliwienie rodzinie świadczeniobiorcy funkcjonowania na poziomie minimum egzystencji (por. wyrok NSA z 16 kwietnia 2020 r., I OSK 941/19 oraz z 8 marca 2013 r., I OSK 1659/12, CBOSA).
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x