Cześć, mam sytuację gdzie kobieta urodziła 12.02.25 dziecko podczas trwającego urlopu wychowawczego. Urlop wychowawczy zakończyła z dniem urodzenia dziecka i przeszła na urlop macierzyński.
Kobietka składa wniosek o becik, wypłatę zasiłku macierzyńskiego będzie miała pod koniec marca za marzec, a wniosek o becik złożyła 11 marca. Rozumiem, że w takim wypadku nie biorę pod uwagę tego uzysku bo musiałabym czekać może do początku kwietnia aby mi Pani przyniosła zaświadczenie o wysokości tego zasiłku za marzec??
Ale gdyby przyszła z wnioskiem np. już w kwietniu to wtedy mam już z czego zrobić uzysk i go wliczam?
Proszę o potwierdzenie.
Uzysk czy nie uzysk? Becikowe
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, czyste powietrze.
- Kontakt:
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Uzysk czy nie uzysk? Becikowe
uzysk jest dopiero w maju
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dlaczego w maju? Uzyskiem według ustawy jest zakończenie urlopu wychowawczego, co nastąpiło 12.02.25r. Czyli miesiącem następującym jest marzec i za ten miesiąc brałabym dochód?
Wiem, że np. przy zasiłku macierzyńskim po utracie zatrudnienia czy zasiłku z KRUS patrzymy rzeczywiście na pierwszą wypłatę zasiłku,a nie na to kiedy uzyskaliśmy do niego prawo, ale przy ciągłości zatrudnienia i zakończeniem urlopu wychowawczego też? Więc w takim wypadku muszę się dowiedzieć czy Pani miała już pierwsza wypłatę zasiłku macierzyńskiego w lutym? Kiedy była pierwsza wypłata?
Myślałam, że traktujemy to podobnie jak rozpoczęcie zatrudnienia, czyli po prostu dochód za miesiąc następujący po miesiącu, w którym rozpoczęliśmy pracę, a nie patrzę na to kiedy jest pierwsza wypłata z tego tytułu.
Wiem, że np. przy zasiłku macierzyńskim po utracie zatrudnienia czy zasiłku z KRUS patrzymy rzeczywiście na pierwszą wypłatę zasiłku,a nie na to kiedy uzyskaliśmy do niego prawo, ale przy ciągłości zatrudnienia i zakończeniem urlopu wychowawczego też? Więc w takim wypadku muszę się dowiedzieć czy Pani miała już pierwsza wypłatę zasiłku macierzyńskiego w lutym? Kiedy była pierwsza wypłata?
Myślałam, że traktujemy to podobnie jak rozpoczęcie zatrudnienia, czyli po prostu dochód za miesiąc następujący po miesiącu, w którym rozpoczęliśmy pracę, a nie patrzę na to kiedy jest pierwsza wypłata z tego tytułu.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Bardzo proszę o pomoc.
Oprócz Uzysk czy nie uzysk? Becikowe - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
św. rodzicielskie nowe zasady wniosek
czy należy się becikowe
nowe świadczenie pielęgnacyjne a uzyskała rentę
pismo do kierownika o dodatek motywacyjny!!!
świadczenie pielęgnacyjne NOWE
świadczenie rodzicielskie od 19-03-2025
Ubycie dziecka ze składu rodziny, a alimenty
zmian wysokości świadczen
ostateczne orzeczenie PZON do kiedy wypłacić świadczenie pielęgnacyjne
Wniosek o umorzenie/rozłożenie na raty nienależnie pobranego ŚP
zasiłek pielęgnacyjny
Rodzinne do ZUS
brak możliwości stwierdzenia koordynacji
Świadczenie pielęgnacyjne przedłużone do 31.03.2025 r.
podwyższenie świadczenia pielęgnacyjnego
Składki emerytalne od świadczeń pielęgnacyjnych