Uzysk czy nie uzysk. Pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 26 maja 2015, 13:24

Przyznany jest zasiłek rodzinny na obecny okres zasiłkowy. Nastąpiło podjęcie pracy od 2 marca 2015 r. Zaświadczenie o dochodzie netto za kwiecień. Po przeliczeniu okazuje się, że za maj nienależnie pobrane. Ale… Praca była tylko do 19 maja 2015 r. Jak robicie?
1. Jest to dochód uzyskany i utracony? (tj nienależnie za maj i ponowne przyznanie od czerwca).
2. Nie jest to uzyskany ani utracony i nic nie robicie.
pola7

Napisano: 26 maja 2015, 13:29

jest to dochod uzyskany, ktorego juz w maju - ustalajac czy przysluguja swiadczenia za maj - nie ma...czyli nie doliczasz go i za maj przysluguja swiadczenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 7:54

hmmm stwierdzenie, że
kb pisze:jest to dochod uzyskany, ktorego juz w maju - ustalajac czy przysluguja swiadczenia za maj - nie ma...czyli nie doliczasz go i za maj przysluguja swiadczenia
nie jest chyba dobre. To samo można powiedzieć gdyby osoba przepracowała 6 miesięcy. Straciła pracę np. 19. I zgłosiła ten fakt 25. Wtedy też można powiedzieć, że w chwili ustalania prawa już dochodu nie ma więc nie ma uzysku. Moim zdaniem jest to błędna interpretacja. Myślę, że w każdym przypadku gdy praca podjęta była na 3 miesiące (drugi miesiąc pełny , trzeci może być niepełny) należy robić uzyskany i utracony.
lilaaa

Napisano: 27 maja 2015, 7:57

lilaaa pisze:hmmm stwierdzenie, że
kb pisze:jest to dochod uzyskany, ktorego juz w maju - ustalajac czy przysluguja swiadczenia za maj - nie ma...czyli nie doliczasz go i za maj przysluguja swiadczenia
nie jest chyba dobre. To samo można powiedzieć gdyby osoba przepracowała 6 miesięcy. Straciła pracę np. 19. I zgłosiła ten fakt 25. Wtedy też można powiedzieć, że w chwili ustalania prawa już dochodu nie ma więc nie ma uzysku. Moim zdaniem jest to błędna interpretacja. Myślę, że w każdym przypadku gdy praca podjęta była na 3 miesiące (drugi miesiąc pełny , trzeci może być niepełny) należy robić uzyskany i utracony.
ale poco ?? uchylasz świadczenia od maja a osoba 20 maja może złożyć wniosek a ty musisz przyznać od maja :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 8:06

a zastosowania tu nie ma art. 24 ust. 6 i 7 ustawy o śr?
wg mnie w takim przypadku za maj nie przysługuje
nyta

Napisano: 27 maja 2015, 8:08

przysługuje .. nie utracasz dochodu z 2013 roku przecież
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 10:20

moim zdaniem za maj się nie należy. Zgodnie z art 24 ust. 6 można przyznać po utracie od następnego miesiąca po utracie. Od czerwca zatem. Art. 24 ust 6 i 7 nie dotyczy tylko utraty z roku 2013 (bazowego). Zarówno art. 24 ust. 7 jak i ust. 6 należy stosować w przypadku uzysku/utraty i w roku bazowym i po roku bazowym
lilaaa

Napisano: 27 maja 2015, 10:22

bzdura:) ale robta jak chceta;-) mi sie nie chce juz na ten temat dyskutowac
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 12:05

ktoś jeszcze uważa, że w opisanym przypadku za maj są nienależnie pobrane? Ktoś jeszcze zastosowałby tutaj uzysk i utratę zgodnie z art 24 ust 6 i 7?
lilaaa

Napisano: 27 maja 2015, 12:24

utraty i uzyski to dla mnie HORRORrrrrrrrrrrr :( i ciągłe dylematy jak zrobić
może mi też ktoś pomoże
Pan pobierał zas. rodz. w okresie zasiłkowym 2012/13, jego dochody za 2011r. nie były uwzględniane, bo pracował 5.11.2011r. - 30.06.2012r.
potem Pan miał dwie umowy o pracę, których nie zgłosił:
2.I. - 1.II.2013r.
2.II. - 15.III.2013r.
czy dochód za LUTY 2013r. należało traktować jako dochód uzyskany ? (do weryfikacji okresu zasiłkowego 2012/2013)
spraw "wyszła' w X.2014r.
~*~

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x