Uzysk i utrata po roku bazowym

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Re: Uzysk i utrata po roku bazowym

Post autor: Yozo »

A z tym dochodem uzyskanym przekracza dochód? jeśli tak, to przyznanie od kwietnia.
Poza tym gdzie wy macie napisane coś o roku bazowym?? Utraciła dochód to przyznanie od kolejnego miesiąca.
Świeżynka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Świeżynka »

tak, z tym dochodem przekracza. Miała wcześniej przyznane tylko na kwiecień a od maja miała uchylone świadczenie.
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

o roku bazowym napisane nie mamy:) ale mamy o dochodzie uzyskanym, ktorego nie doliczamy ustalajac prawo do swiadczen jesli juz go nie ma :)nie doliczamy - wiec spelnia kryterium w miesiacu, w ktorym zlozyl wniosek(po zakonczeniu tego uzysku) a nie doliczac nie znaczy utracac:) wiec w tym przypadku nie ma mowy o utracie dochodu
Na wypadek jakby ktos chcial napisac,ze mam zmienic szkolacego lub prawnika - to juz dawno na zadne szkolenia nie jezdze,bo uwazam,ze lepiej od szkolacych potrafie czytac ustawe, a prawnicy w urzedach to po prostu zenada :lol:
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Yozo pisze:A z tym dochodem uzyskanym przekracza dochód? jeśli tak, to przyznanie od kwietnia.
Poza tym gdzie wy macie napisane coś o roku bazowym?? Utraciła dochód to przyznanie od kolejnego miesiąca.
Nie mędrkuj kolego, skoro jest mowa o 2016 roku to bazowy to na pewno nie jest. O tym co jest utratą dyskutowano tu już tysiące razy.
Świeżynka pisze:"Korowiow" jak Ty robisz? ;)
od marca.
EwaM
Stażysta
Zajmuję się: Funduszu Alimentacyjny Dłużnicy 500+
Kontakt:

Post autor: EwaM »

Jeżeli składa wniosek w marcu i przekracza dochodem uzyskanym to przyznajesz od miesiąca następnego po utracie czyli od kwietnia.....jeżeli nie przekracza z dochodem uzyskanym to od miesiąca złożenia wniosku
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

Ludzie planujecie się i przeczytajcie w końcu ustawę.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Świeżynka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Świeżynka »

Elmer pisze:Ludzie planujecie się i przeczytajcie w końcu ustawę.
Spokojnie Elmer, czytamy. ;) Ale są różne interpretacje i później człowiek głupieje. Jak Ty od kiedy byś przyznał?
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: Yozo »

Korowiow, nie jestem kolegą 8-) ...a tym bardziej twoim, a ty nie jesteś dla mnie wyrocznią :mrgreen:
Właśnie - dyskutowano...Nie jestem odosobniona w swoich argumentach i opinii.
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Yozo pisze:Korowiow, nie jestem kolegą 8-) ...a tym bardziej twoim, a ty nie jesteś dla mnie wyrocznią :mrgreen:
Właśnie - dyskutowano...Nie jestem odosobniona w swoich argumentach i opinii.
Ja tam nowych koleżanek w zasadzie nie szukam, więc niespecjalnie nad tym ubolewam.

Prawo do własnej interpretacji ma każdy, ale tej konkretnej interpretacji ja osobiście nigdy nie dam dostatecznej wiary. Ta wykładnia to ewidentne mieszanie pojęcia utraty dochodu z brakiem uzysku w okresie na jaki ustala się prawo do świadczenia.
anavika
Referent
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki
Kontakt:

Post autor: anavika »

7 marca kończy macierzyński, 8 marca wniosek o 500 (czyli po utracie zatrudnienia) i przyznanie od marca
ODPOWIEDZ