Zresztą... Prawo do urlopu wychowawczego wynika z kodeksu pracy (art. 186), jest uprawnieniem jakie posiadają pracownicy zatrudnieni na umowę o pracę, zgodnie z art. 300 Kodeksu pracy, w sprawach nieunormowanych przepisami prawa pracy do stosunku pracy stosuje się odpowiednio przepisy Kodeksu cywilnego, jeżeli nie są one sprzeczne z zasadami prawa pracy. Zgodnie z art. 111 § 1 Kodeksu cywilnego termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia. UW się raczej udziela do konkretnego dnia nie?
ja myślałam,że jeśli w stosunku pracy była cały rok to wszystko na 12 ....
że to jest tak jak przy zatrudnieniu z przerwami krótszymi niz 3 miesiące , nie wazne ile miesięcy w bazowym pracowala osoba i tak dzielimy na 12 (jeśli praca rozpoczeta przed bazowym u tego samego pracodawcy)
Weles pisze:Zresztą zapytam wprost. Kto z was miał w takiej sytuacji odwołanie do SKO/WSA i jaka była ich opinia na ten temat. Wi mnie wasze zdanie jest mocno naciągane i wynika z naditenrpretacji.
Ano ja miałem Urlop u wnioskodawczyni do końca marca, SKO utrzymało w mocy i wskazało, że koniec jest w marcu i tym samym uzysk za kwiecień.
1. Iks nie wiedziałem, że jesteś homo (znaczy tfu gejem). Nie wnikam. Niestety nie mogę odwzajemnić twoich uczuć, jestem hetero.
2. 30.09 Pani cały czas jest na urlopie;
3. ustawa: 20) uzyskaniu dochodu - oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane:
a) zakończeniem urlopu wychowawczego;
4. kończy się z upływem ostatniego dnia. Czyli zakończenie urlopu nastąpiło z końcem tego dnia, czyli jak się zakończył 30.09. A nie w tym dniu.
5. No to Korowiow jest 1 do 1. Ja jednak będę stosował interpretacje mojego SKO, nie twojego. Każdy niech robi jak uważa
Panowie nie gejujmy tu sobie, po co język strzępić.
Weles - nie ma 1:1 bo ja tu w nic nie gram, pytałeś czy ktoś miał sprawę w SKO to napisałem, że tak i jakie było rozstrzygnięcie. Zrobisz jak będziesz uważał. Zresztą tak na upartego nie ma czegoś takiego jak interpretacja contra legem, po prostu ostatecznie będzie interpretacja, której sąd nie dał dostatecznej wiary
tak jeszcze na marginesie co do wypowiedzi Iksa:
"A dochód z roku bazowego nie dzielimy na 4 bo pani nie podjęła zatrudnienia tylko była w nim przez cały rok".
Pani w roku bazowym była na wychowawczym i wróciła do pracy, ale tutaj mamy ciekawe twierdzenie, że dzielimy dochód z roku bazowego przez 12.