uzysk rodzicielskiego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 04 lut 2016, 13:59

Witam! pytanie - czy przy uzysku rodzicielskiego to zawiadamiacie osoby pobierające zasiłki rodzinne w przypadku przekroczenia dochodu? i od kiedy ewentualnie uchylać od lutego czy marca?
kri

Napisano: 04 lut 2016, 14:08

o to samo pytałem i nic...ja bede robił od marca
SR01

Napisano: 04 lut 2016, 14:10

chodziło mi bardziej o wszczęcie postępowania w sprawie uzyskania dochodu i przekroczenia uprawniającego do świadczeń rodzinnych
kri

Napisano: 04 lut 2016, 14:32

no raczej trzeba bedzie robić wszczęcie postepowania a potem uchylenie jak nie załapią sie na zł za zł
Gość

Napisano: 04 lut 2016, 20:58

Gdy uzyska świadczenie rodzicielskie w styczniu, więc dochód z tego świadczenia w lutym i jeśli przekoczy kryterium to uchylenie decyzji przyznającej zasiłek rodzinny od marca (wcześniej zawiadomienie o wszczęciu postepowania w sprawie uchylenia decyzji). Nie realizowałbym pomysłu "wszczęcia postępowania w sprawie uzyskania dochodu i przekroczenia uprawniającego do świadczeń rodzinnych" ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2016, 8:54

tylko co byś robił ? doliczenie dochodu ze świadczenia rodzicielskiego do rodzinnego i od razu uchylenie decyzji jak przekracza.
Gość

Napisano: 05 lut 2016, 10:52

czy dobrze myśle, że jeśli osoba nabyła uprawnienie do śr od stycznia, ale kasę wypłacę w lutym z wyrównaniem, to uchylenie od kwietnia?
KasiaT

Napisano: 05 lut 2016, 10:54

mam taki sam przypadek i nie wiem czy uchylić już w marcu czy kwietniu
carina

Napisano: 05 lut 2016, 10:58

u nas datą uzyskania jest data decyzji
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 lut 2016, 12:06

u nas datą uzyskania jest data decyzji
Tak, data decyzji stanowi uzyskanie dochodu, czyli jeśli wypłacasz świadczenie w lutym - bez względu na to czy wyrównujesz, czy nie - to uzysk w lutym, dochód za marzec, wstrzymanie od kwietnia.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x