CZY NALEŻY SIE ZASIŁEK PIELEGNACYJNY - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 04 lut 2016, 14:22

Pan złożył wniosek na zasiłek pielęgnacyjny , obecnie przebywa w zol-u , ( z jego reny zol pobiera 70 %) Pan pobiera rentę z KRUS-u ,Mam informację z KRUS-U , IZ Pan jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego z tytułu niezdolności do samodzielnej egzystencji, jednakże od dnia 01-10-2015 wypłata została wstrzymana z racji tego , iż w/w przebywa w ZOL-u. CZY W TAKIM RZYPADKU NALEZY PRZYZNAĆ ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY
OPS FORUM WBC

Napisano: 04 lut 2016, 15:01

???????????????????
OPS FORUM WBC

Napisano: 04 lut 2016, 15:22

bardzo proszę o podpowiedź
OPS FORUM WBC

Napisano: 04 lut 2016, 15:39

??/
OPS FORUM WBC

Napisano: 04 lut 2016, 16:09

nie miałam takiego przypadku, ale tak na logikę to ZP się nie należy bo nadal ma prawo do dodatku pielęgnacyjnego - tylko wstrzymano wypłatę.
niech inni się wypowiedzą
Mariatynka

Napisano: 04 lut 2016, 16:09

majac takie pismo, ze "jest uprawniony do dodatku" odpowilabym ZP ale powiedziala rowniez,zeby sie odwolac :) w sumie to w tej sytuacji wcale nie jest takie jednoznaczne to uprawnienie, wiec chcialabym zobaczyc co na ten temat mysli moje sko :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2016, 16:24

jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego, wiec ZP nie przysluguje
masterm

Napisano: 04 lut 2016, 17:00

masterm pisze:jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego, wiec ZP nie przysluguje
ZUS i KRUS piszą bzdury o wstrzymaniu, podczas gdy z ich przepisów jasno wynika że dodatek NIE PRZYSŁUGUJE w przypadku przebywania przez określony czas w ZOL-u. Ja za każdym razem występuję o doprecyzowanie pisma. CZasem piszą że nie mają formalnej podstawy do uchylenia dodatku, dlatego wstrzymują, jednak podkreślają, iż zgodnie z zapisem ustawowym stronie nie przysługuje dodatek pielęgnacyjny.
1. Dodatek pielęgnacyjny przysługuje osobie uprawnionej do emerytury lub renty, jeżeli osoba ta została uznana za całkowicie niezdolną do pracy oraz do samodzielnej egzystencji albo ukończyła 75 lat życia, z zastrzeżeniem ust. 4.
2. Dodatek pielęgnacyjny wynosi 106,41 zł miesięcznie.
3. Kwotę dodatku, o którym mowa w ust. 2, podwyższa się przy zastosowaniu wskaźnika waloryzacji emerytur i rent od miesiąca, w którym przeprowadzana jest waloryzacja.
4. Osobie uprawnionej do emerytury lub renty przebywającej w zakładzie opiekuńczo-leczniczym lub w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym dodatek pielęgnacyjny nie przysługuje, chyba że przebywa poza tą placówką przez okres dłuższy niż 2 tygodnie w miesiącu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2016, 19:34

Jeśli jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego, nie może pobierać zasiłku pielęgnacyjnego i nie ma znaczenia, że dodatek jest wstrzymany. Gdy ZUS orzeknie prawomocną decyzją o uchyleniu dodatku, wtedy możemy przyznać ponownie zasiłek.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2016, 21:50

Ja miałam taki przypadek i dałam odmowę.Chciałam, żeby klient się odwołał. W międzyczasie byłam na szkoleniu u p.Mazurkiewicza, z którym rozmawiałam na ten temat. Powiedział, że jeżeli na decyzji jest, że dodatek pielęgnacyjny jest wstrzymany to powinnam przyznać. Więc bede zmieniac decyzje na przyznająca ZP
ocka
Stażysta
Od: 08 sty 2016, 12:27
Zajmuję się: Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x