uzysk / Rops / separacja / wstrzymanie wypłat - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 cze 2017, 12:08

hej!
Pani mi teraz złożyła oświadczenie o tresci:
-że mąż rozpoczął działalność od XI 2016 w Niemczech
-ponadto w oświadczeniu pisze że wniosła o separacje
Jako że są małżeństwem wysłałem zapytanie do Rops o koordynacje a wypłata jest nadal w realizacji

ale

zastanawiam się że jak Mi Pani oświadcza że jej mąż rozpoczął działalność czy nie powinienem jej wysłać wezwania o uzupełnienie dokumentów w formie (np oświadczenia o dochodzie za grudzień z tej działalności)

a jak nie doniesie bo np oświadczy że nie ma z nim kontaktu i nie doniesie takiego dokutemu to mam jej wstrzymać wypłaty od czerwca (jakimś pismem)?

Jak robicie w podobnej sprawie?

pozdr
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2017, 14:09

Jeśli wyjechał w trakcie trwania uprawnienia do świadczeń, to występujesz do ROPS i czekasz
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2017, 14:38

ok. to czekam. dzięki!
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2017, 10:01

Proszę o pomoc!W piątek przyszedł list z Niemiec a w nim informacja od Pani X, że rezygnuje z pobierania świadczenia wychowawczego ponieważ wyjechała do Niemiec.Czy mam wysłać wszystko do Ropsu do sprawdzenia, co zrobić z wypłatą i czy wszcząć postępowanie w sprawie nienależnych świadczeń bo podejrzewamy, że tej Pani już tu nie ma od pażdziernika. Czy mam uchylić decyzje, pisałam do ROPSU ale cisza...
Anka2016
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: św

Napisano: 05 cze 2017, 10:21

Stosujesz art. 16 ust. 2 i czekasz. Nic więcej nie robisz.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2017, 11:13

Dzięki, jeszcze mnie czeka przeprawa z Szefową która każe uchylic decyzje i wszcząć postępowanie o nienaleznie pobranym byc moze swiadczeniu :D
Anka2016
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: św

Napisano: 05 cze 2017, 13:03

"zawiadamiam o wszczęciu postępowania w sprawie zobowiązania do zwrotu być może nienależnie pobranych świadczeń" - dobrze brzmi :D
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x