Decyzja wydana na Zosię a powinna być wydana na Janka. Pieniądze za maj wypłacone na to niewłaściwe dziecko, wnioskodawca juz je zwrócił. Bład organu.....Czy możemy zmienić decyzję w ten sposób że przyznać na to właściwe dziecko czyli Janka czy potraktować to jako błąd pisarski, czy sko - unieważnienie??? Co proponujecie?
Hmm, ja potraktowałbym to jako błąd pisarski i postanowieniem to sprostował. Bo właściwie oprócz zamiany imienia to nic się w kwestii wysokości świadczenia, ani sytuacji strony nie zmienia. Stwierdzenie nieważności byłoby w związku z rażącym naruszeniem prawa, a tu raczej tego nie widać.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Według mnie, jeśli już wypłacono za maj to niepotrzebnie to zwrócił. Teraz wydałbym postanowienie, zmienił dziecko w systemie i niczego poza tym nie ruszał. Należało się świadczenie na jedno dziecko i zostanie na jedno dziecko. Rozumiem, że decyzja juz prawomocna?
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Teraz wydałam decyzję przyznającą na 2 dzieci na pierwsze i drugie dziecko.
Dziś została ona odebrana przez wnioskodawcę. Z racji że jest przyznająca jest natychmiast wykonalna. Tylko coś mi się przewidziało i na drugie dziecko: zamiast Aniela, wpisałam Amelia.. więc będę robić POSTANOWIENIE O SPROSTOWANIU BŁĘDU
czy w tym przypadku mogę już teraz to zrobić?
Czy muszę czekać 14 od odbioru, normalnie wypłacić i dopiero zrobić POSTANOWIENIE?
Proszę o odpowiedź. Dziękuję wszystkim którzy pomogą:)