uzysk w roku bazowym swiadczenie rodzicielskie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 02 lis 2017, 15:52

Mając na uwadze powyższe wskazania należy zauważyć, iż przyjęte przez organ rozumienie art. 5 ust. 4a u.ś.r. doprowadza do nieakceptowalnej sytuacji, iż tylko dlatego, że wypłacono skarżącej w jednym miesiącu świadczenie rentowe przysługujące za okres ponad dwóch miesięcy, jej miesięcznie dochody kształtowały się na dwukrotnie wyższym poziomie niż w rzeczywistości. Celem szeregu przepisów zawartych w u.ś.r., zwłaszcza art. 5 u.ś.r. jest ustalenie dochodu osoby ubiegającej się pomoc państwa oraz jej rodziny wprawdzie w oparciu o dane z roku kalendarzowego poprzedzającego okres na jaki ustalane jest prawo, jednakże w sposób jak najbardziej odzwierciedlający aktualny poziom dochodu takiej osoby oraz członków jej rodziny. Zajęte przez organy administracji stanowisko prowadzi do zgoła odmiennego rezultatu. Co więcej godzi ono w konstytucyjną zasadę równości wobec prawa, określonej art. 32 ust. 1 Konstytucji RP. Z zasady równości wobec prawa wynika bowiem nakaz jednakowego traktowania podmiotów w obrębie jednej klasy (kategorii) oraz dopuszczalność różnicowania sytuacji tych podmiotów tylko z uwagi na racjonalne i istotne kryterium, wagę interesu, któremu zróżnicowanie ma służyć oraz pozostawanie kryterium zróżnicowania z wartościami konstytucyjnymi uzasadniającymi odmienne traktowanie podmiotów podobnych (por. wyrok TK z 7 lutego 2006 r., SK 45/04, OTK-A 2006/2/15). W ocenie sądu nie można doszukać się jakichkolwiek konstytucyjnych wartości oraz racjonalnego i istotnego kryterium, uzasadniających różnicowanie sytuacji osób uzyskujących dochód w stosunku miesięcznym w identycznej wysokości, tyle tylko, iż jednej z tych osób regularnie wypłacano świadczenie, a innej w sposób skumulowany w jednym miesiącu.

a reszta tu
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E5E91B9765
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
Paragraf
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 7:54
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR

Napisano: 02 lis 2017, 15:53

Wyrok wprawdzie dotyczy ŚR, ale przepisy są tożsame.
Paragraf
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 02 lis 2017, 17:49

[...]ustawodawca nie przewidział przy obliczaniu dochodu za dany rok, możliwości pominięcia dochodów wypłaconych jednorazowo, ale dotyczących innych (poprzednich) lat. W efekcie może się tak zdarzyć, że jeżeli wypłaty skumulują się w jednym roku 2014 r. to obliczony na podstawie tego roku dochód miesięczny członka rodziny, nie będzie odpowiadał rzeczywistemu, średniemu dochodowi otrzymywanemu w 2015 r i latach następnych[...]
Tak więc otrzymane w 2014 r. emerytury są przychodami tego roku, pomimo że wypłaty mogą dotyczyć innych lat kalendarzowych[...]
a reszta tu: III SA/Kr 152/17
Czy uważasz, że w tym przypadku dochód jest obliczony w sposób jak najbardziej odzwierciedlający poziom dochodu osoby oraz członków jej rodziny? Ja mam wątpliwości, a jednak w takim kierunku sądy też orzekają.

Zgadzam sie, że w takim podejściu nie można doszukać się jakichkolwiek konstytucyjnych wartości oraz racjonalnego i istotnego kryterium, ale jednak pozostanę przy stosowaniu ustawy, a ocenę tego pozostawię SKO albo sądowi.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2017, 18:10

Przekonamy się niedługo czy będą uchylać decyzje. W tych sprawach utrwalonego orzecznictwa nie ma wiec nic innego mi nie pozostaje jak zgodnie z ustawa podzielić na 1
Olaola11
Stażysta
Od: 14 cze 2017, 18:52
Zajmuję się: SW/ZR

Napisano: 03 lis 2017, 7:53

noteev pisze:
[...]ustawodawca nie przewidział przy obliczaniu dochodu za dany rok, możliwości pominięcia dochodów wypłaconych jednorazowo, ale dotyczących innych (poprzednich) lat. W efekcie może się tak zdarzyć, że jeżeli wypłaty skumulują się w jednym roku 2014 r. to obliczony na podstawie tego roku dochód miesięczny członka rodziny, nie będzie odpowiadał rzeczywistemu, średniemu dochodowi otrzymywanemu w 2015 r i latach następnych[...]
Tak więc otrzymane w 2014 r. emerytury są przychodami tego roku, pomimo że wypłaty mogą dotyczyć innych lat kalendarzowych[...]
a reszta tu: III SA/Kr 152/17
Czy uważasz, że w tym przypadku dochód jest obliczony w sposób jak najbardziej odzwierciedlający poziom dochodu osoby oraz członków jej rodziny? Ja mam wątpliwości, a jednak w takim kierunku sądy też orzekają.

Zgadzam sie, że w takim podejściu nie można doszukać się jakichkolwiek konstytucyjnych wartości oraz racjonalnego i istotnego kryterium, ale jednak pozostanę przy stosowaniu ustawy, a ocenę tego pozostawię SKO albo sądowi.
Wskazany wyrok dotyczy zupełnie innego nieporównywalnego stanu faktycznego. Kończę rozmowę na ten temat, nie zmierzam nikogo przekonywać do własnego zdania. Było pytanie, była odpowiedź i to wszystko. Pozdrawiam.
Paragraf
Awatar użytkownika
Referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x