uzysk za X.2015 - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 08 mar 2016, 11:57

ale wznowienie nie jest tylko do decyzji już zakończonych???? tu wypłaty nadal są, do zwrotu ma za XI-XII. Niestety decyzja jest z listopada a praca była od września, w momencie składania wniosku już była, tylko tłumaczy się tym że nie dostał wtedy jeszcze umowy.
kasia7

Napisano: 08 mar 2016, 12:02

Art. 145. § 1. W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
1) dowody, na których podstawie ustalono istotne dla sprawy okoliczności faktyczne, okazały się fałszywe;
2) decyzj a wydana została w wyniku przestępstwa;
3) decyzja wydana została przez pracownika lub organ administracji publicznej, który podlega wyłączeniu stosownie do art. 24, 25 i 27;
4) strona bez własnej winy nie brała udziału w postępowaniu;
5) wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję;
6) decyzj a wydana została bez uzyskania wymaganego prawem stanowiska innego organu;
7) zagadnienie wstępne zostało rozstrzygnięte przez właściwy organ lub sąd odmiennie od oceny przyjętej przy wydaniu decyzji (art. 100 § 2);
8) decyzj a została wydana w oparciu o inną decyzję lub orzeczenie sądu, które zostało następnie uchylone lub zmienione.
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 12:14

mi mecenas tłumaczył że wznowienie postępowania jest do decyzji której już nie ma w obiegu prawnym, a wszczęcia robi się do tych co jeszcze są obowiązujące a w moim przypadku decyzja jest wydana do 31.10.2016 r....jeśli strona wyrazi zgodę na uchylenie i zrot to daję 155 kpa i nie robię wszczęcia oraz z art. 130 par. 4 nie muszę czekać na uprawomocnienie tylko mogę od razu wydać decyzje o zwrocie i np. Tylko jak wspominałam on jest już jedną nogą na Bora Bora....
kasia7

Napisano: 08 mar 2016, 12:19

zwolnij mecenasa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 12:19

kasia7 pisze:ale wznowienie nie jest tylko do decyzji już zakończonych???? tu wypłaty nadal są, do zwrotu ma za XI-XII. Niestety decyzja jest z listopada a praca była od września, w momencie składania wniosku już była, tylko tłumaczy się tym że nie dostał wtedy jeszcze umowy.
W tym przypadku wznowienie przez postanowienie i decyzja uchylająca, a następnie nowa decyzja odmowna w okresie od 1 listopada i dopiero decyzja o zwrot. Taka zabawa :|
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 12:24

kasiu ty moze zamiast sluchac glupiego radcy wez i poczytaj kpa:) to co przytoczylam wyzej dotyczy wznowienia i jest swiete:) w tych wymienionych tam sytuacjach wznawiasz postepowanie...twoja sytuacja wpisuje sie w pkt 5
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2016, 12:44

nie mam uprawnień do zwolnienia, sam nie długo odejdzie.....ja prawa nie kończyłam więc chodzę do osoby która moim zdaniem powinna być kompetentna....
kasia7

Napisano: 08 mar 2016, 14:02

no kochana:) ale kpa to ty jako urzednik muisz znac
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny