Wnioskodawczyni poinformowała mnie, że od lutego do kwietnia pracuje, być może umowa będzie przedłużona. Za luty uzyskała wynagrodzenie (otrzymała je w marcu) i przekracza kryterium dochodowe. Czy wstrzymać stypendium od lutego, czy od marca ?
My praktykujemy tak: dochód za pełny pierwszy m-c, a wstrzymanie stypendium od następnego m-ca (jesli rozpoczęła pracę od 1 lutego to dochód za luty i wstrzymanie od marca; a jeśli zaczęła pracować np. od 3 lutego to dochód za marzec i wstrzymanie od kwietnia)
Pare dni temu bylam na szkoleniu i pan tłumaczyl ze jesli podjela prace w lutym to bierzesz dochod za luty nie wazne ze dostala w marcu liczysz dochod za luty i jak przekracza to od lutego musisz juz wstrzymac.
ja robie jak dm12 - tak zreszta mam w regulaminie zapisane. ze wstrzymuje wypłate stypendium od nastepnego m-c po uzyskaniu dochodu.
a szkolacy roznie twierdza i moim zdaniem ten zle powiedział gdyz w lutym osoba nie miała dochodu.
podobnie jak z wnioskami skladanymi we wrzesniu - dochod za sierpien ludzie przekładaja a czasami to dochod za m-c lipiec jest. bo wynagrodzenie za sierpien dostaje np. 10 wrzesnia to by strona wnioseku niezlozyła w terminie. Zanim dostała by zasiwadczenie o wynagrodzeniu wypłaconym 10 wrzesnia za sierpien to by juz po 15 wrzesnia bylo.
Nam Mazurkiewicz na szkoleniu mówił, że jeśli chodzi o sprawy dochodu do stypendium, to mamy robić tak jak do pomocy społecznej. A w pomocy robimy tak, że jeśli rozpoczął pracę nawet od 1 lutego, wypłatę dostał np 10 marca, to jeśli dochód przekracza kryterium, od kwietnia nie przysługuje.