uchylenie, żądanie zwrotu zasiłku szkolnego - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 mar 2015, 17:02

Jak w temacie czy ktoś miał sytuację uchylenia zasiłku szkolnego i żądał zwrotu. Jaka podstawa prawna do decyzji
jola88

Napisano: 25 mar 2015, 8:08

a dlaczego żądasz zwrotu? co jest powodem NP?
Martini
Stażysta
Od: 19 maja 2014, 10:46
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2015, 9:46

przyznałam zasiłek szkolny pełnoletniemu i okazało się że na dzień wydania decyzji stracił status ucznia.
jola88

Napisano: 26 mar 2015, 10:33

Mogę prosić o przesłanie wzoru dec. uchylającej. Matka z dziećmi wyprowadziła się w marcu i muszę uchylić decyzję. Stypendium miałem przyznane od od 01.10.2014 do 31.10.2014(czyli jednorazowa wypłata).
xyy

Napisano: 26 mar 2015, 15:36

Nienależnie pobrane świadczenie. Moim zdaniem, potrzeba jest wzowić postępowanie i przesłuchać stronę, zebrać dowody , potem uznać za nienależne itd. Czemu nie wymagałaś przy pełnoletnim zaświadczenia ze szkoły, że jest uczniem ? Jeśli się odwoła może SKO uznać , że to na organie spoczywa odpowiedzialność za wydana decyzję.
zbych

Napisano: 26 mar 2015, 15:46

Przed wydaniem decyzji o nienależnym świadczeniu oczywiście decyzja uchylająca decyzje ostateczną i powołanie sie na zapsiy ustwy o systemie oświaty- kto może korzystać z pomocy i przepisy KPA. Jak składał to był uczniem ?
zbych

Napisano: 27 mar 2015, 10:30

przy składaniu wniosku było wszystko ok miał zaświadczenie wniosek spełniał wszystkie przesłanki do pozytywnego rozpatrzenia sprawy. dopiero teraz okazało się że został skreślony z listy. wznowiłam postępowanie i wysłałam wezwanie do złożenia wyjaśnień. Na podstawie KPA uchylić w związku z ustawą o systemie oświaty a umorzyć czy żądać zwrotu na podstawie ustawy o finansach publicznych?
jola88

Napisano: 27 mar 2015, 12:07

Czy wypełniał oświadczenie o obowiązku informacji o zmianie sytuacji? to by dawało dodatkowy argument.Jeśli potraktujesz zgodnie z zapisami ustawy o systemie to masz możliwość odstąpienia od zwrotu, ale muszą być mocne podstawy ( wymienione w ustawie) i racjonalne wypowiedzi strony. Miom zdaniem lepszym rozwiązaniem gdyby strona wnosila o odstąpienie z odpowiednim umotywowaniem. Jeśli organ nie zastosuje odstapienia od zwrotu to sie zobowiązuej strone do zwrotu i od tej chwili obowiazuje ustaw o finansach i rozłożyc na raty , umorzyć może tylko (u mnie) Prezydent na wniosek zobowiązanego.
zbych

Napisano: 27 mar 2015, 13:31

oświadczenie o informowaniu u mnie piszą własnoręcznie - oszczędności :) no tak tylko w ustawie o systemie oświaty mało jest rozbudowane postępowanie w takim przypadku. art.90 o opisuję wprost co w takim przypadku gdyby to było stypendium szkolne. czyli teraz po wszczęciu i wezwaniu oraz po zgłoszeniu sie strony uchylić decyzje .
Jeśli żądać zwrotu to wydać decyzję czy wezwanie
jola88

Napisano: 30 mar 2015, 10:47

Decyzja uchylenia i uznania za nienależne. Nastepnie jesli nie wpłaci. Decyzja zobowiązująca do zwrotu z wszystkimi konsekwencjami.
bychu

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x