Uzyskanie i utrata dochodu
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Uzyskanie i utrata dochodu
Witam, chciałabym się upewnić Pan doniósł mi umowę zlecenie od 17.02.2017r. do 13.04.2017. Teraz mówi że nie pracuje że zarejestrował się w PUP. I teraz mam dylemat czy robić uzysk za marzec i zaraz utracać czy tylko włożyć dokumenty do akt. Skłaniam się do robienia notatek.
I jeszcze - złożył nowy wniosek bo urodziło się dziecko, które jest kolejnym dzieckiem na pierwsze już bierze. Zmiany wprowadzam do starego wniosku (te uzyski i utraty)??czy do nowego przy okazji wnioskowania na kolejne nowo urodzone dziecko. Dotychczas jak dziecko w rodzinie się rodziło to wydawałam nową decyzję nie robiłam zmiany poprzedniej przez dodanie dziecka. Proszę o podpowiedź bo zgłupiałam całkowiecie
I jeszcze - złożył nowy wniosek bo urodziło się dziecko, które jest kolejnym dzieckiem na pierwsze już bierze. Zmiany wprowadzam do starego wniosku (te uzyski i utraty)??czy do nowego przy okazji wnioskowania na kolejne nowo urodzone dziecko. Dotychczas jak dziecko w rodzinie się rodziło to wydawałam nową decyzję nie robiłam zmiany poprzedniej przez dodanie dziecka. Proszę o podpowiedź bo zgłupiałam całkowiecie
- oko12
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/Stypendia
- Kontakt:
Re: Uzyskanie i utrata dochodu
Nie robisz z tego uzysku, bo nie trwało dłużej niż 3 m-ce, możesz jedynie włożyć do akt i po sprawie.
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Naaaaah, równie dobrze mógł Ci tej umowy nie przynosić, uzysk nie trwa w okresie na jaki ustalasz prawo do ŚW (czyli kwiecień) więc żadnego uzysku nie ma. Zmiany z dochodem do starego na pierwsze dziecko, bo tam masz kryterium dochodowe.
- Diana
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie zgadzam się. Bierzesz uzysk za marzec i taka kwota trwa aż do maja. Dopiero od maja utracasz to zlecenie.
Wprowadzane zmiany obowiązują przecież jak najbardziej pierwsze dziecko! Jak dla mnie to jest zmiana w rodzinie. Nie żadna nowa sprawa. Decyzja zmieniająca.
Wprowadzane zmiany obowiązują przecież jak najbardziej pierwsze dziecko! Jak dla mnie to jest zmiana w rodzinie. Nie żadna nowa sprawa. Decyzja zmieniająca.
-
- VIP
- Kontakt:
Yhy, a świstak siedzi...
- Diana
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Brak kultury
- oko12
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/Stypendia
- Kontakt:
Jeżeli złożył wniosek po uracie zatrudnienia to tym bardziej co chcesz liczyć, jak tego dochodu już nie ma???
Po za tym bierzesz rachunek z umowy zlecenia lub oświadczenie, że już nie pracuje i tyle.
Po za tym bierzesz rachunek z umowy zlecenia lub oświadczenie, że już nie pracuje i tyle.
-
- VIP
- Kontakt:
Może i brak, ale wprowadzanie kogoś w błąd sugestią doliczania nieistniejącego dochodu lepsze nie jest.
- Diana
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie macie racji. W kwietniu ten dochód jest brany pod uwagę (uzyskany za marzec). W kwietniu utracił tę pracę, czyli utrata nastąpi w maju za kwiecień.
Atr. 18 ust. 5. W razie utraty dochodu prawo do świadczenia wychowawczego ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
Atr. 18 ust. 5. W razie utraty dochodu prawo do świadczenia wychowawczego ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
też się tego trzymam i mam potwierdzone przez prawnikaDiana pisze:Nie macie racji. W kwietniu ten dochód jest brany pod uwagę (uzyskany za marzec). W kwietniu utracił tę pracę, czyli utrata nastąpi w maju za kwiecień.
Oprócz Uzyskanie i utrata dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
praca sezonowa za granicą-czy koordynacja
Zapowiedź wersji 2-3.0 Oprogramowania Sygnity
Składki z oświadczenia czy z Empatii - ZUS
Wzór zaświadczenia dotyczącego uzysku
Na jakie nazwisko wydać decyzję
Śmierć dziecka
wychowawczy a macierzyński na drugie dziecko
Zas. macierzyński po utracie zatrudnienia
niepełnosprawność
500+ a utrata dochodu
Wznowienie post. administracyjnego - pytanie
500 plus a utrata dochodu na pierwsze dziecko