Uzyskanie i utrata dochodu

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Tatiana08
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Uzyskanie i utrata dochodu

Post autor: Tatiana08 »

Witam, chciałabym się upewnić Pan doniósł mi umowę zlecenie od 17.02.2017r. do 13.04.2017. Teraz mówi że nie pracuje że zarejestrował się w PUP. I teraz mam dylemat czy robić uzysk za marzec i zaraz utracać czy tylko włożyć dokumenty do akt. Skłaniam się do robienia notatek.
I jeszcze - złożył nowy wniosek bo urodziło się dziecko, które jest kolejnym dzieckiem na pierwsze już bierze. Zmiany wprowadzam do starego wniosku (te uzyski i utraty)??czy do nowego przy okazji wnioskowania na kolejne nowo urodzone dziecko. Dotychczas jak dziecko w rodzinie się rodziło to wydawałam nową decyzję nie robiłam zmiany poprzedniej przez dodanie dziecka. Proszę o podpowiedź bo zgłupiałam całkowiecie
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Zajmuję się: ŚW/Stypendia
Kontakt:

Re: Uzyskanie i utrata dochodu

Post autor: oko12 »

Nie robisz z tego uzysku, bo nie trwało dłużej niż 3 m-ce, możesz jedynie włożyć do akt i po sprawie.
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Naaaaah, równie dobrze mógł Ci tej umowy nie przynosić, uzysk nie trwa w okresie na jaki ustalasz prawo do ŚW (czyli kwiecień) więc żadnego uzysku nie ma. Zmiany z dochodem do starego na pierwsze dziecko, bo tam masz kryterium dochodowe.
Awatar użytkownika
Diana
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Diana »

Nie zgadzam się. Bierzesz uzysk za marzec i taka kwota trwa aż do maja. Dopiero od maja utracasz to zlecenie.
Wprowadzane zmiany obowiązują przecież jak najbardziej pierwsze dziecko! Jak dla mnie to jest zmiana w rodzinie. Nie żadna nowa sprawa. Decyzja zmieniająca.
Korowiow
VIP
Kontakt:

Yhy, a świstak siedzi...
Awatar użytkownika
Diana
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Brak kultury
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Zajmuję się: ŚW/Stypendia
Kontakt:

Post autor: oko12 »

Jeżeli złożył wniosek po uracie zatrudnienia to tym bardziej co chcesz liczyć, jak tego dochodu już nie ma???
Po za tym bierzesz rachunek z umowy zlecenia lub oświadczenie, że już nie pracuje i tyle.
Korowiow
VIP
Kontakt:

Może i brak, ale wprowadzanie kogoś w błąd sugestią doliczania nieistniejącego dochodu lepsze nie jest.
Awatar użytkownika
Diana
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Nie macie racji. W kwietniu ten dochód jest brany pod uwagę (uzyskany za marzec). W kwietniu utracił tę pracę, czyli utrata nastąpi w maju za kwiecień.
Atr. 18 ust. 5. W razie utraty dochodu prawo do świadczenia wychowawczego ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: Yozo »

Diana pisze:Nie macie racji. W kwietniu ten dochód jest brany pod uwagę (uzyskany za marzec). W kwietniu utracił tę pracę, czyli utrata nastąpi w maju za kwiecień.
Atr. 18 ust. 5. W razie utraty dochodu prawo do świadczenia wychowawczego ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
też się tego trzymam i mam potwierdzone przez prawnika
ODPOWIEDZ