Użytkowanie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 lut 2020, 11:11

Słuchajcie. Mam taką sytuację, przyszła kobieta i mówi, że jest właścicielką w 1/4 mieszkania w bloku. Mieszkanie ma 48 m, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, mieszka sama. I twierdziła na początku, że użytkuje 1/4 mieszkania, ale wyjaśniłam, że to tak nie działa. Więc zaczęła kombinować, że z jednego pokoju nie korzysta. Spytałam czy jest ten pokój zamknięty, powiedziała, że nie jest zamknięty, że z niego korzystają dzieci gdy przyjeżdżają. Co ja mam w takiej sytuacji zrobić. Powiedziała że przyniesie akt notarialny, i tam jest wyszczególnione ile metrów ma każde pomieszczenie. Oświadczy mi pod odpowiedzialnością karną, że użytkuje 1 pokój, kuchnie, łazienkę. Czy mogę jej przyznać dodatek w takiej sytuacji?
Kasitwix
Stażysta
Od: 17 lip 2019, 7:57
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS

Napisano: 24 lut 2020, 12:07

Kasitwix pisze:
21 lut 2020, 11:11
Słuchajcie. Mam taką sytuację, przyszła kobieta i mówi, że jest właścicielką w 1/4 mieszkania w bloku. Mieszkanie ma 48 m, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, mieszka sama. I twierdziła na początku, że użytkuje 1/4 mieszkania, ale wyjaśniłam, że to tak nie działa. Więc zaczęła kombinować, że z jednego pokoju nie korzysta. Spytałam czy jest ten pokój zamknięty, powiedziała, że nie jest zamknięty, że z niego korzystają dzieci gdy przyjeżdżają. Co ja mam w takiej sytuacji zrobić. Powiedziała że przyniesie akt notarialny, i tam jest wyszczególnione ile metrów ma każde pomieszczenie. Oświadczy mi pod odpowiedzialnością karną, że użytkuje 1 pokój, kuchnie, łazienkę. Czy mogę jej przyznać dodatek w takiej sytuacji?
należy zrobić wywiad śropdowiskowy...bedzie bezpieczniej...wtedy okaże się ze ona zajmuje cale mieszkanie a nie 1/4 i bedzie po problemie.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 27 lut 2020, 16:21

Witam, ważne jest co ma zapisane w tytule prawnym(akt notarialny)jeżeli ma rzeczywiście prawo do 1/4 to wyliczasz wydatki na 1/4 pow. czynsz za 12 m2 + opłata za śmieci na 1 os. za wodę za 1 os. jeśli c.o. to też za ogrzanie 12 m2, chyba że spisze z pozostałymi osobami umowę najmu na pozostałe części to wtedy (w zależności co wynajmujący wpiszą jeśli tylko zobowiążą do wpłat w wysokości należnej administratorowi to wtedy wliczasz jej wydatek za całe mieszkanie.Mogą też ustalić jakieś wyższe kwoty, wtedy przyrównujesz do stawki gminnej.
Pozdrawiam :)
ULAK
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 8:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 28 lut 2020, 10:21

ULAK pisze:
27 lut 2020, 16:21
Witam, ważne jest co ma zapisane w tytule prawnym(akt notarialny)jeżeli ma rzeczywiście prawo do 1/4 to wyliczasz wydatki na 1/4 pow. czynsz za 12 m2 + opłata za śmieci na 1 os. za wodę za 1 os. jeśli c.o. to też za ogrzanie 12 m2, chyba że spisze z pozostałymi osobami umowę najmu na pozostałe części to wtedy (w zależności co wynajmujący wpiszą jeśli tylko zobowiążą do wpłat w wysokości należnej administratorowi to wtedy wliczasz jej wydatek za całe mieszkanie.Mogą też ustalić jakieś wyższe kwoty, wtedy przyrównujesz do stawki gminnej.
Pozdrawiam :)
ja bym sie z tym nie zgodzila...na szkoleniu tez mowiono...ze jesli ma tytul prawny do czesci lokalu...ale zajmuje caly lokal i ponosi wydatki to bierzemy calosc ....ale...co gmina to inaczej:)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 28 lut 2020, 12:18

Witam, podstawą przyznania dodatku mieszkaniowego jest tytuł prawny.Ta Pani ma do 1/4 powierzchni tytuł prawny do pozostałej nie ma, to na jakiej podstawie wliczyć jej wydatki za całą powierzchnię? :cry: ;)
ULAK
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 8:00
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 28 lut 2020, 14:53

O tym mówi rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 2001 r.:
"Jeżeli wnioskodawca zajmuje część lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, przy ustalaniu wydatków na mieszkanie uwzględnia się jedynie wydatki przypadające na tę część lokalu lub domu."
Tak czy siak pani tutaj kłamie, żeby dostać dodatek, bo ma nadmetraż. I w sumie jej współczuję, że przepisy są takie bezlitosne. Miałam ludzi, którzy nie mieli dodatku przez 0,1 metra kwadratowego. Nieuczciwe, ale takie są przepisy. No ale pani - wiadomo, że użytkuje cały lokal. Ściema, że użytkuje 1/4 jest prześmieszna. To tak jakby mieć samochód na współwłasność i jeździć tylko połową. ;)
Więc faktycznie tutaj rozpatrujemy 0 albo 1. Albo pani korzysta z całego mieszkania i wtedy odmowa, albo dzielimy wszystkie wydatki skorelowane z metrażem przez 4.

W prawidłowo załatwionej pod kątem prawnym sprawy pani powinna mieć umowę np. użyczenia z pozostałymi właścicielami, ale wiadomo, że w rodzinach takich praktyk się na ogół nie stosuje. Ale tego jej nie sugeruj, bo sfabrykuje umowę użyczenia na dodatkowe 2/4 powierzchni, a na pozostałą ćwiartkę nie, co by się w metrach zmieścić. ;)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x