należy zrobić wywiad śropdowiskowy...bedzie bezpieczniej...wtedy okaże się ze ona zajmuje cale mieszkanie a nie 1/4 i bedzie po problemie.Kasitwix pisze: ↑21 lut 2020, 11:11Słuchajcie. Mam taką sytuację, przyszła kobieta i mówi, że jest właścicielką w 1/4 mieszkania w bloku. Mieszkanie ma 48 m, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, mieszka sama. I twierdziła na początku, że użytkuje 1/4 mieszkania, ale wyjaśniłam, że to tak nie działa. Więc zaczęła kombinować, że z jednego pokoju nie korzysta. Spytałam czy jest ten pokój zamknięty, powiedziała, że nie jest zamknięty, że z niego korzystają dzieci gdy przyjeżdżają. Co ja mam w takiej sytuacji zrobić. Powiedziała że przyniesie akt notarialny, i tam jest wyszczególnione ile metrów ma każde pomieszczenie. Oświadczy mi pod odpowiedzialnością karną, że użytkuje 1 pokój, kuchnie, łazienkę. Czy mogę jej przyznać dodatek w takiej sytuacji?
ja bym sie z tym nie zgodzila...na szkoleniu tez mowiono...ze jesli ma tytul prawny do czesci lokalu...ale zajmuje caly lokal i ponosi wydatki to bierzemy calosc ....ale...co gmina to inaczej:)ULAK pisze: ↑27 lut 2020, 16:21Witam, ważne jest co ma zapisane w tytule prawnym(akt notarialny)jeżeli ma rzeczywiście prawo do 1/4 to wyliczasz wydatki na 1/4 pow. czynsz za 12 m2 + opłata za śmieci na 1 os. za wodę za 1 os. jeśli c.o. to też za ogrzanie 12 m2, chyba że spisze z pozostałymi osobami umowę najmu na pozostałe części to wtedy (w zależności co wynajmujący wpiszą jeśli tylko zobowiążą do wpłat w wysokości należnej administratorowi to wtedy wliczasz jej wydatek za całe mieszkanie.Mogą też ustalić jakieś wyższe kwoty, wtedy przyrównujesz do stawki gminnej.
Pozdrawiam![]()
Tak czy siak pani tutaj kłamie, żeby dostać dodatek, bo ma nadmetraż. I w sumie jej współczuję, że przepisy są takie bezlitosne. Miałam ludzi, którzy nie mieli dodatku przez 0,1 metra kwadratowego. Nieuczciwe, ale takie są przepisy. No ale pani - wiadomo, że użytkuje cały lokal. Ściema, że użytkuje 1/4 jest prześmieszna. To tak jakby mieć samochód na współwłasność i jeździć tylko połową."Jeżeli wnioskodawca zajmuje część lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, przy ustalaniu wydatków na mieszkanie uwzględnia się jedynie wydatki przypadające na tę część lokalu lub domu."