Klientka nie ma możliwości uzyskania zaświadczenia z byłej pracy, tłumacząc się złymi relacjami z pracodawcą oraz znaczną odległością (400 km.). Czy powinnam wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych o zarobkach do pracodawcy czy mogę przyjąć z umowy o pracę kwotę brutto na oświadczenie wnioskodawcy? Proszę o podpowiedź
możesz wszystko
ja bym na twoim miejscu wystąpił do pracodawcy o wystawienie zaświadczenia o wysokości dochodu. Z umowy nie będziesz widziała czy wnioskodawca nie miała premii na święta, premii na zakończenie roku czy np. trzynastki.
możesz wszystko
ja bym na twoim miejscu wystąpił do pracodawcy o wystawienie zaświadczenia o wysokości dochodu. Z umowy nie będziesz widziała czy wnioskodawca nie miała premii na święta, premii na zakończenie roku czy np. trzynastki.
możesz wszystko
Dokładnie
I to ma być dokładnie brutto pomniejszone o ZUS i koszty uzyskania przychodu
Dajesz kobiecie wezwanie do uzupełnienia wniosku o zaświadczenie o dochodach za ostatnie 3 miesiące z pouczeniem. 7 dni nie donosi i zostawiasz wniosek bez rozpatrzenia.
Oczywiście wliczane są wszelkie premie, nadgodziny itp. Nie możesz wziąć z umowy.