Dowiedziałam się, że odpłatności i opłaty za duplikat KDR w ogóle nie podlegają VAT, a usługi opiekuńcze są zwolnione. będziemy składać do UG tylko rejestr sprzedaży i VAT-7 z tą jedną pozycją. moja gmina wchodzi w JPK dopiero w 2018 r. więc nie muszę składać go na razie. Gmina ma określić w zarządzeniu jak ma być składany rejestr sprzedaży, VAT-7, tzn. w jakim terminie i w jakiej formie. do tego odpłatność za usługi opiekuńcze może być księgowana jako lista, decyzja co miesiąc, tak jak mamy w praktyce. faktura VAT tylko wtedy, gdy podopieczny się o nią upomni.
poza tym do końca listopada musimy złożyć do skarbówki (jako Gmina)zał. nr 3 do specustawy, w którym wymieniamy projekty unijne od 2012 roku, za które VAT był kwalifikowalny i nie odliczany.
w styczniu składamy NIP-2 w US, bo teraz Gmina będzie nabywcą a my odbiorcą.
w styczniu składamy upoważnienie do banku o udzielaniu skarbówce informacji do konta, na które wpływają dochody, które wykazujemy w VAT-7. ja nie mam dochodów do kasy, więc nie muszę mieć kasy fiskalnej.
w zarządzeniu gmina powinna określić, jak ma wyglądać wzór pisma, które wyślemy do naszych dostawców, aby wystawiali nam faktury na Gminę.