VAT - po szkoleniu - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 03 lis 2016, 13:48

Sięgnijmy zatem do definicji MŚP z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej:

Art. 104. Za mikroprzedsiębiorcę uważa się przedsiębiorcę, który w co najmniej jednym z dwóch

ostatnich lat obrotowych:

1) zatrudniał średniorocznie mniej niż 10 pracowników oraz

2) osiągnął roczny obrót netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz operacji finansowych nieprzekraczający równowartości w złotych 2 milionów euro, lub sumy aktywów jego bilansu sporządzonego na koniec jednego z tych lat nie przekroczyły równowartości w złotych 2 milionów euro.

Art. 105. Za małego przedsiębiorcę uważa się przedsiębiorcę, który w co najmniej jednym z dwóch ostatnich lat obrotowych:

1) zatrudniał średniorocznie mniej niż 50 pracowników oraz

2) osiągnął roczny obrót netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz operacji finansowych nieprzekraczający równowartości w złotych 10 milionów euro, lub sumy aktywów jego bilansu sporządzonego na koniec jednego z tych lat nie przekroczyły równowartości w złotych 10 milionów euro.

Art. 106. Za średniego przedsiębiorcę uważa się przedsiębiorcę, który w co najmniej jednym z dwóch ostatnich lat obrotowych:

1) zatrudniał średniorocznie mniej niż 250 pracowników oraz

2) osiągnął roczny obrót netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz operacji finansowych nieprzekraczający równowartości w złotych 50 milionów euro, lub sumy aktywów jego bilansu sporządzonego na koniec jednego z tych lat nie przekroczyły równowartości w złotych 43 milionów euro.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 03 lis 2016, 13:49

Duży przedsiębiorca to taki, który :

zatrudnia średniorocznie 250 pracowników lub więcej,
lub

osiąga roczny obrót netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz operacji finansowych przekraczający równowartości w złotych 50 milionów EUR lub całkowita suma aktywów bilansu rocznego jest równa bądź wyższa od równowartości w złotych niż 43 milinów EUR.
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 lis 2016, 13:49

ale tu gmina przelicza jako całość, czyli gmina łącznie z jednostkami
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 15:30

a ja na szkoleniu dowiedziałam się, że odpłatności za DPS i usł.opiekuńcze podlegają VAT ze stawką zw.
nie ma czegoś takiego jak dobrowolna odpłatność. jak coś jest dobrowolne, to znaczy że nie będzie się tego płacić. odpłatność jest nakazywana w formie decyzji administracyjnej. i to że jest wydana decyzja nie zwalnia z VAT
Miłka

Napisano: 09 lis 2016, 10:51

A co w NIP-ie 2 wpisujecie za zmiany do Vat-u w jakiej części
Ika1

Napisano: 09 lis 2016, 11:51

NIP-2 wypełnia Gmina
ja nic nie robiłam
Miłka

Napisano: 18 lis 2016, 12:13

Czy składacie do gminy informację wg załącznika nr 3 do Ustawy z dnia 5 września 2016r. (dot. projektów finansowanych z budżetu UE)?
My musimy złożyć taką informację, a gmina przekaże ją do US. Nie wiem czy taką informację należy też złożyć do instytucji pośredniczącej:(
Sarenka

Napisano: 18 lis 2016, 12:25

Do instytucji pośredniczącej też składa Gmina. Tak pisze w specustawie. ty gminę tylko informujesz na piśmie, jaki projekt, w jakich latach i z kim była umowa.
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2016, 12:29

Dziękuję bardzo za odpowiedź:) A czy mogę prosić o wskazanie miejsca w ustawie, bo już ze stresu nie mogę znaleźć podstawowych rzeczy:(
Sarenka

Napisano: 18 lis 2016, 12:30

art. 17 ust.3
gumi
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x