...no nie wiem, czy jest za co dziękować. Przecież Gumi myli VAT z JPK...a w JPK nie ma już znaczenia obrót i liczba zatrudnionych gdyż jest specjalne rozporządzenie przedłużające do końca stycznia termin przesłania JPK. A co potem to się zobaczy...
A co do VAt to jest mało prawdopodobne aby gmina, w której w opolskim Gumi pracuje nie spełniała limitu 150tys z ustawy VAT...choć być może tak jest.....
TWoj czegoś tu nie rozumiem. Pytałam o informację wg wzoru stanowiącego załącznik nr 3 do ustawy z dnia 5 września 2016r. Informacja dotyczy projektów finansowanych ze środków pochodzących z budżetu UE. Ja rozumiem, że taką informację należy złożyć do 30 listopada. Czy coś pomyliłam?
Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli źle myślę
JPK jest ściśle powiązany z centralizacją VAT - deklarację VAT-7 i plik JPK wysyłamy po raz pierwszy w lutym 2017 za styczeń (poza najmniejszymi podmiotami)?
Obliczamy prewspółczynnik i jeśli okaże się, że jest poniżej 2%, to nie prowadzimy rejestru zakupów VAT, więc nasze JPK będzie zawierać jedynie ewidencję sprzedaży VAT?
Czy więcej jest takich gmin jak moja, które od stycznia centralizują się, a nie ma jeszcze zarządzeń - zero wytycznych...
My teraz mamy spotkanie w urzędzie ale i tak mam parę pytań np.:
jeżeli Ośrodek Pomocy Społecznej jest zwolniony podmiotowo i przedmiotowo z VAT to czy musi kupować kasę fiskalną????
Jedyny dochód jaki wpływa na konto bankowe ośrodka dotyczy kwot nienależnie pobranych świadczeń lub zasiłków za lata ubiegłe lub bieżące. Oprócz tych wpłat może pojawić się wpływ na konto bankowe członka rodziny za pobyt syna lub matki w Domu Pomocy Społecznej i jest to traktowane jako refundacja w kosztach opłaty za DPS.W OPS mogą pojawić się usługi opiekuńcze, które nie byłyby prowadzone przez opiekunką zatrudnioną w OPS lecz przez podmiot zewnętrzny , który za daną usługę wystawiałby dla OPS-u fakturę kosztową a przychód z w/w usług opiekuńczych przekazywałby bezpośrednio na rachunek bankowy Ośrodka Pomocy Społecznej.
Jak ewidencjonować w/w przychody czy wystawiać fv. po każdym wpływie na konto bankowe czy traktować to jako sprzedaż nieewidencjonowaną za cały miesiąc i wykazać w jednej pozycji w rejestrze sprzedaży-jak powinno to prawidłowo wyglądać i czy w ogóle te w/w wpływy na konto bankowe trzeba traktować jako sprzedaż szczególnie chodzi mi o kwoty nienależnie pobranych świadczeń ?????
Jeśli chodzi o informację do gminy, to projekty dotyczące których lat powinniśmy tam ująć? My wpisaliśmy tylko nr umowy projektu, który aktualnie realizujemy. Czy powinniśmy ująć też poprzednie projekty? Jeśli tak to za jaki okres? Jeżeli realizujemy projekt w partnerstwie, to kogo gmina powinna poinformować? Partnera z którym zawarła umowę? Czy instytucję posredniczącą?