Vat usługi opiekuńcze specjalistyczne

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
Bina

Vat usługi opiekuńcze specjalistyczne

Post autor: Bina »

Czy jednostka świadcząca usługi opiekuńcze podopiecznym na podstawie dec. Administracyjnej powinna wystawić klientowi fv z vatem zwolnionym ? Czy takie uslugi beda nieopodatkowane ?
mk1

Re: Vat usługi opiekuńcze specjalistyczne

Post autor: mk1 »

ja twierdze że ta odpłatność klienta wynika z decyzji więc nie podlega to VATowi
maksik

Post autor: maksik »

najlepiej napisac o interperetacje indywidulana\
jasmina

Post autor: jasmina »

odpłatność za usługi opiekuńcze jest podlega VAtowi ale jako stawka zwolniona (zw.)
Co do faktur to pewnie bedzie rodzic obowiazek wystawianie. Wg szkolenie na którym byłam to ma być wystawione na dane Gminy (sprzedawca- Gmiana, wystawca- GOPS, konto tez GOPSu)
Ol.

Post autor: Ol. »

U nas tak właśnie jest.
aniabb

Post autor: aniabb »

Ja pracuję w środowiskowym domu samopomocy, który świadczy usługi zwolnione z vat na podstawie art. 43 i dotychczas też nie wystawiałam faktur bo odpłatność wynikała z decyzji administracyjnej. Na szkoleniu dowiedziałam się, że powinnam wystawiać faktury ze stawką "zw" i prowadzić rejestr sprzedaży vat, a następnie ujmować wartość tej sprzedaży w deklaracji vat 7. Zastanawiam się jak to księgowo będę ujmować, bo dotychczas robiłam przypis należności Wn 221 Ma 720 na podstawie decyzji, a co z wystawionymi fakturami skoro przypis zrobię wcześniej w momencie otrzymania decyzji? Proszę o poradę, bo dla mnie to zupełnie nowy temat więc uczę się i szukam informacji.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

...była już dyskusja na ten temat. Problem tkwi w tym, że w orzecznictwa sądowego wynika, iż umowy te nie podlegają VAT. Skarbówka sobie a sądy sobie.

I przyznam, że podzielam zdanie sądów.
reginka

Post autor: reginka »

My występujemy o interpretację podatkową, bo rozumiem, ze jeżeli na podstawie umowy jakieś tam stowarzyszenie świadczy dla nas usługi opiekuńcze, to w tym przypadku jest to zwolnione w VAT, ale jeżeli my ustalamy odpłatność naszym podopiecznym na podstawie decyzji - to jest to poza Vat-em. Jak dostaniemy interpretację to dam znać.
mk1

Post autor: mk1 »

daj znać jak dostaniesz odpowiedź
Bina

Post autor: Bina »

Ja też chyba napiszę prośbę o interpretację. Jest jeszcze czas to akurat będzie odpowiedź zanim się wszystko zacznie na dobre.
ODPOWIEDZ