Vat usługi opiekuńcze specjalistyczne
Vat usługi opiekuńcze specjalistyczne
Czy jednostka świadcząca usługi opiekuńcze podopiecznym na podstawie dec. Administracyjnej powinna wystawić klientowi fv z vatem zwolnionym ? Czy takie uslugi beda nieopodatkowane ?
Re: Vat usługi opiekuńcze specjalistyczne
ja twierdze że ta odpłatność klienta wynika z decyzji więc nie podlega to VATowi
najlepiej napisac o interperetacje indywidulana\
odpłatność za usługi opiekuńcze jest podlega VAtowi ale jako stawka zwolniona (zw.)
Co do faktur to pewnie bedzie rodzic obowiazek wystawianie. Wg szkolenie na którym byłam to ma być wystawione na dane Gminy (sprzedawca- Gmiana, wystawca- GOPS, konto tez GOPSu)
Co do faktur to pewnie bedzie rodzic obowiazek wystawianie. Wg szkolenie na którym byłam to ma być wystawione na dane Gminy (sprzedawca- Gmiana, wystawca- GOPS, konto tez GOPSu)
Ja pracuję w środowiskowym domu samopomocy, który świadczy usługi zwolnione z vat na podstawie art. 43 i dotychczas też nie wystawiałam faktur bo odpłatność wynikała z decyzji administracyjnej. Na szkoleniu dowiedziałam się, że powinnam wystawiać faktury ze stawką "zw" i prowadzić rejestr sprzedaży vat, a następnie ujmować wartość tej sprzedaży w deklaracji vat 7. Zastanawiam się jak to księgowo będę ujmować, bo dotychczas robiłam przypis należności Wn 221 Ma 720 na podstawie decyzji, a co z wystawionymi fakturami skoro przypis zrobię wcześniej w momencie otrzymania decyzji? Proszę o poradę, bo dla mnie to zupełnie nowy temat więc uczę się i szukam informacji.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
...była już dyskusja na ten temat. Problem tkwi w tym, że w orzecznictwa sądowego wynika, iż umowy te nie podlegają VAT. Skarbówka sobie a sądy sobie.
I przyznam, że podzielam zdanie sądów.
I przyznam, że podzielam zdanie sądów.
My występujemy o interpretację podatkową, bo rozumiem, ze jeżeli na podstawie umowy jakieś tam stowarzyszenie świadczy dla nas usługi opiekuńcze, to w tym przypadku jest to zwolnione w VAT, ale jeżeli my ustalamy odpłatność naszym podopiecznym na podstawie decyzji - to jest to poza Vat-em. Jak dostaniemy interpretację to dam znać.
Ja też chyba napiszę prośbę o interpretację. Jest jeszcze czas to akurat będzie odpowiedź zanim się wszystko zacznie na dobre.
Oprócz Vat usługi opiekuńcze specjalistyczne - Księgowość przeczytaj również:
Pytanie do GUMI, odsetki od np z tego roku
OPIS LIST PŁAC
rozdz. 852 05
ryczałt za delegację
przegląd ksera i wymiana bębna
Jaki paragraf KDR
3% świad.rodzinne
Jaki paragraf
szkolenie Wojtania 29 września podlaskie
Doładowanie telefonu-paragraf
VAT w OPS