co zrobić w sprawie z nienależnie pobieranym dodatkiem - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 lip 2017, 10:39

prosiłabym o wytłumaczenie/udzielenie informacji w temacie nienależnie pobieranego dodatku mieszkaniowego przez panią X przez okres 3 ostatnich miesięcy ,
Pani X ma decyzję przyznającą dodatek mieszkaniowy na 6 miesięcy /od 1-go lutego do 31 lipiec 2017,
Pani X najmowała mieszkanie ,
dodatek był wypłacany Pani X do ręki w kasie Urzędu Miasta
wpłynęło do OPS-u oświadczenie jej partnera ,w którym informuje, iż Pani X nie zamieszkuje w mieszkaniu od 1-go kwietnia na które otrzymuje dodatek mieszkaniowy , na podstawie tego pisemka muszę zrobić wstrzymanie dodatku -to wiem (pan składający to pisemko oświadczył ,że dostarczy informację od właściciela mieszkania o faktycznym wyprowadzeniu się z mieszkania przez Panią X ) ,
Moja ogromna prośba do Was kochani o udzielenie mi dalszych wskazówek co powinnam dalej zrobić po wstrzymaniu dodatku mieszkaniowego ...? Jest to pierwsza moja taka sprawa (pół roku dopiero zajmuję się dodatkami mieszkaniowymi i niestety , takiego przypadku jeszcze nie miałam) nie bardzo wiem co dalej ....
Pozdrawiam serdecznie .
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 11 lip 2017, 21:54

Ja proponuję kolejne działania następujące:
1) natychmiast zawiesić wypłatę raty dodatku
2) uzgodnić dalsze kroki z radcą prawnym urzędu
3) póki powiadomienie nie wpłynęło spróbować porozmawiać z właścicielem mieszkania (można telefonicznie) i ustalić czy już je wystosował, a następnie czy naprawdę umowa najmu rozwiązana i od kiedy (moim zdaniem istotne jest skuteczne rozwiązanie umowy, a nie „wyprowadzenie się”) oraz w miarę możności nowy adres lokatorki
4) na podstawie powiadomienia zalecane jest wszcząć postępowanie mające na celu stwierdzenie wygaśnięcia decyzji o przyznaniu dodatku (wiem, że niektórzy pomijają ten krok)
5) jeśli macie kontakt z wnioskodawczynią, to spróbować dostarczyć jej powiadomienie, a następnie dalszą korespondencję (pomocny może tu być ów partner), a jeśli kontaktu nie ma, to jest problem, trzeba szukać
6) sporządzić decyzję stwierdzającą wygaśnięcie decyzji o przyznaniu dodatku i wysłać egzemplarz wnioskodawczyni (oraz właścicielowi, jeśli dostał tę pierwszą)
7) po uprawomocnieniu wystosować prośbę (wezwanie) do zwrotu nienależnych rat dodatku.
Na przyszłość zapamiętać, by dodatków nie wypłacać wnioskodawcom, lecz raczej właścicielom (to przydatne też w innych przypadkach).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2017, 19:49

Dziękuję za wyczerpujące wskazówki:)
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 12 lip 2017, 19:58

[quote="PCW"]Ja proponuję kolejne działania następujące:
1) natychmiast zawiesić wypłatę raty dodatku
2) uzgodnić dalsze kroki z radcą prawnym urzędu
3) póki powiadomienie nie wpłynęło spróbować porozmawiać z właścicielem mieszkania (można telefonicznie) i ustalić czy już je wystosował, a następnie czy naprawdę umowa najmu rozwiązana i od kiedy (moim zdaniem istotne jest skuteczne rozwiązanie umowy, a nie „wyprowadzenie się”) oraz w miarę możności nowy adres lokatorki
4) na podstawie powiadomienia zalecane jest wszcząć postępowanie mające na celu stwierdzenie wygaśnięcia decyzji o przyznaniu dodatku (wiem, że niektórzy pomijają ten krok)
5) jeśli macie kontakt z wnioskodawczynią, to spróbować dostarczyć jej powiadomienie, a następnie dalszą korespondencję (pomocny może tu być ów partner), a jeśli kontaktu nie ma, to jest problem, trzeba szukać
6) sporządzić decyzję stwierdzającą wygaśnięcie decyzji o przyznaniu dodatku i wysłać egzemplarz wnioskodawczyni (oraz właścicielowi, jeśli dostał tę pierwszą)
7) po uprawomocnieniu wystosować prośbę (wezwanie) do zwrotu nienależnych rat dodatku.
Na przyszłość zapamiętać, by dodatków nie wypłacać wnioskodawcom, lecz raczej właścicielom (to przydatne też w innych przypadkach).[/q

chciałabym się jeszcze dopytać ile czasu decyzja się uprawomocnia ?
lusia&lusia
Referent

Napisano: 12 lip 2017, 21:16

Dokładnie tyle, co czas na odwołanie (który z resztą podajecie w decyzji).

PS. W tego rodzaju pytaniu niekoniecznie zamieszczać cały wcześniejszy post. To w niczym nie pomaga.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2017, 9:19

Dziękuję :)
lusia&lusia
Referent

Napisano: 26 lut 2018, 9:24

A co zrobić w takiej sytuacji. Przyznałam dodatek na okres od 01.02. do 31.07.2018 r. Teraz okazało się, że zarządca źle wpisał kwotę wydatków za ostatni miesiąc i wychodzi na to, że kwota dodatku mieszkaniowego jest wyższa niż opłaty wnioskodawcy do zarządcy. Jest to ok. 60 zł nadpłaty. Rozmawiałam z naszą księgową, nie będzie problemu z jej punktu widzenia, natomiast ja pracuję w dodatkach od niedawna i nie znam procedury. Ta pani sama do mnie przyszła zgłosić, że ma taką sytuację. Czy ona ma mi napisać jakieś pismo? Czy ja z urzędu muszę zrobić decyzję o wstrzymaniu dodatku? Cała kwota dodatku poszła na konto zarządcy. Mam pisać do zarządcy pismo o zwrot tej różnicy nadpłaty? I czy jeśli ta pani chciałaby mieć ciągłość, to ma jeszcze teraz w lutym złożyć nowy wniosek już z poprawnie wpisaną kwotą wydatków i mogę zrobić jej decyzję od 01.03. do 31.08.2018?
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 26 lut 2018, 21:10

Jeśli jesteście pewni co do istnienia błędu i chcecie go naprawić, to przypominam o rozdziale 12 Kpa, a zwłaszcza art. 145, 149 i 152.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem