a konkretnie? podaj przykładm&m pisze:Przy świadczeniu pielęgnacyjnym tez nie wszyscy. Wszystko zależy kto wnioskuje.
cud cudem, chyba normalny niewidomy, ale zdrowy na umyśle nie będzie składał wniosku, choć ustawa nie wymienia niepełnosprawności jako przeszkodę w otrzymaniu śpmonia1 pisze:A jakim to cudem ktoś niezdolny do samodzielnej egzystencji i wymagający pomocy osób trzecich na przykład niewidomy kaleka bez rąk i nóg ,może sprawować stałą opiekę nad osobą w znacznym stopniu niepełnosprawną np całkowicie sparaliżowaną. :lol:i
A czemu ma nie składać? ustawa nie pozbawia go takiego prawa,ja się pytam jak będzie wyglądało sprawowanie opieki z jego stronyKati@ pisze:cud cudem, chyba normalny niewidomy, ale zdrowy na umyśle nie będzie składał wniosku, choć ustawa nie wymienia niepełnosprawności jako przeszkodę w otrzymaniu śpmonia1 pisze:A jakim to cudem ktoś niezdolny do samodzielnej egzystencji i wymagający pomocy osób trzecich na przykład niewidomy kaleka bez rąk i nóg ,może sprawować stałą opiekę nad osobą w znacznym stopniu niepełnosprawną np całkowicie sparaliżowaną. :lol:i
Dla mnie osoba z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności niezdolna do samodzielnej egzystencji nie jest w stanie samodzielnie egzystować, a więc nie ma mowy żeby samodzielnie egzystowała bo jest to niezgodne z zapisem w orzeczeniu.A bez możliwości samodzielnej egzystencji jest niemożliwym sprawować opiekę nad osobą niepełnosprawną.A jeżeli taka osoba jest jednak w stanie sprawować opiekę, oznacza że jest zdolna do samodzielnej egzystencji i powinna mieć unieważnione orzeczenie, żKati@ pisze:czepiasz się sporadycznych wypadków, ja tylko odpowiedziałam na pytanie, śp może otrzymać osoba ze stopniem niepełnosprawności, przy szo już osoba ze znacznym nie otrzyma świadczenia