Karta tylko dla matki i dzieci - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 lip 2019, 7:35

Kobieta złożyła wniosek na siebie 3 dzieci i partnera. Z czego 2 dzieci jest jej z innym panem a 3 dziecko z obecnym partnerem. Z uwagi na to że nie są małżeństwem karta należny się tylko mamie i 3 trójce dzieci? Bardzo proszę o podpowiedź czy dobrze myślę od niedawna zajmuje się KDR.
Wniosek złożony został przez SIKDR jeśli jest tak jak myślę co powinnam zrobić dalej
Ania8311
Praktykant
Od: 31 lip 2019, 7:26
Zajmuję się: FA KDR

Napisano: 31 lip 2019, 8:07

Sprawa jest dla mnie prosta, Pani karta przysługuje ponieważ jest matką 3 dzieci, 3 dzieci także karta przysługuje (rozumiem, że mieszkają razem z matką w tej samej gminie). Pan nie jest mężem tej Pani, jest jedynie ojcem jednego dziecka. W związku z tym karta nie przysługuje temu Panu. Gdyby byli małżeństwem to jak najbardziej - jako małżonkowi, albo ojcem 3 dzieci to jako rodzicowi - wtedy wiadomo. W tym przypadku jemu odmowa. Co prawda czytałem o wyrokach w Bydgoszczy -> https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57 ... p207681770 ale według mnie jak i innych użytkowników to kompletne bzdury. Powinni tą ustawę doprecyzować to by nie było takich rzeczy... Gdybym miał kartę przyznawać konkubentowi to i ja podałbym się z jakąś babką z trójką dzieci i miałbym kartę :oops: - BZDURA!
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2019, 9:47

Dziękuje za podpowiedz, tak właśnie myślałam że dla dzieci i mamy się należy, a panu nie, bo nie jest małżonkiem a jedynie konkubentem pani i mają tylko jedno wspólne dziecko.
Ania8311
Praktykant
Od: 31 lip 2019, 7:26
Zajmuję się: FA KDR

Napisano: 08 wrz 2019, 6:29

michu95 pisze:Sprawa jest dla mnie prosta, Pani karta przysługuje ponieważ jest matką 3 dzieci, 3 dzieci także karta przysługuje (rozumiem, że mieszkają razem z matką w tej samej gminie). Pan nie jest mężem tej Pani, jest jedynie ojcem jednego dziecka. W związku z tym karta nie przysługuje temu Panu. Gdyby byli małżeństwem to jak najbardziej - jako małżonkowi, albo ojcem 3 dzieci to jako rodzicowi - wtedy wiadomo. W tym przypadku jemu odmowa. Co prawda czytałem o wyrokach w Bydgoszczy -> https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57 ... p207681770 ale według mnie jak i innych użytkowników to kompletne bzdury. Powinni tą ustawę doprecyzować to by nie było takich rzeczy... Gdybym miał kartę przyznawać konkubentowi to i ja podałbym się z jakąś babką z trójką dzieci i miałbym kartę :oops: - BZDURA!
a tu jeszcze jeden wyrok potwierdzający tę "bzdurę"
- wyrok WSA Gliwice z dnia 06-06-2018- IV SA/Gl 1232/17

Niestety wg przepisu karta należy się również konkubentowi, a to że ustawa jest źle napisana to inna sprawa.
tko
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 12:25
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 09 wrz 2019, 7:22

Niestety wg przepisu karta należy się również konkubentowi, a to że ustawa jest źle napisana to inna sprawa.[/quote]

To że Sądy orzekają sobie co chcą to inna sprawa, widocznie ustawodawcy zależy na legalizacji nieformalnych związków, a niektórym Sędziom na legalizacji nieformalnych, pozostawiając kwestie polityczne i światopoglądowe, zgodnie z ustawą KDR się nie należy, natomiast przerabiałem sytuację z radcą prawnym, kiedy był konkubinat z 3 dzieci i żadne z nich nie było rodzicem 3 dzieci i robiliśmy odmowę, poruszałem z nim tematykę tych wyroków Sądowych w których faktycznie przyznano KDR konkubentowi gdzie jeden z rodziców był rodzicem 3 dzieci, osobiście nie miałem tej sytuacji więc nie wiem na ile te wyroki zasugerowały by przyznanie konkubentowi KDR.
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x