uznanie dziecka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 06 maja 2015, 11:40

witam:)
Mam pytanie, pani miała dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka. przyniosla mi teraz akt urodzenia z ktorego wynika ze 17.04 Pan x uznal jej dziecko. Wiec od maja uchylam ale co dalej?Co musze teraz zrobic/ zadac jego dochodu?miesiecznego /rocznego?
OlaOlaOla

Napisano: 06 maja 2015, 11:49

ale uznał dziecko i ? razem wychowują ? czy matka wystąpiła z powództwem do sądu o alimenty ?
jak podaje go w skład rodziny to dochody za 2013 ze składkami doliczasz dochód a pana wpisujesz w skład rodziny
asiak

Napisano: 06 maja 2015, 12:07

uznał dziecko i są razem, nie ma zasadzonychalimentów. to ma złożyć nowy wniosek czy jak? bo decyzja trwa od listopada.jaki dac jej czas na zaswiadczenie itp proszę o info bo nie miałam takiej sytuacji
OlaOlaOla

Napisano: 08 maja 2015, 9:40

składa wniosek uzupełniający. W składzie rodziny nowy Pan. samotne pa pa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 10:48

Elmer pisze:składa wniosek uzupełniający. W składzie rodziny nowy Pan. samotne pa pa
i ciekawe Elmerku o co ma wnioskować???? jak ZR ma przyznany a o samotne nie wnioskuje!!!ja naprawde ci dobrze radze czytaj i jeszcze raz czytaj ustawe i dopiero cos odpisuj
Rozumiem ze wniosek ma byc tylko po to zeby Pana dodac do skladu rodziny - bzdura

Uchylasz sam dodatek tylko , bierzesz Pana dochody i przeliczasz i tyle w temacie
hahahaha

Napisano: 08 maja 2015, 11:04

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bierzesz dochody osoby nie będącej w składzie rodziny :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Słoneczko, żeby wziąć czyjś dochód to trzeba go wpierw mieć w składzie rodziny. A skład rodziny określa się we wniosku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 11:10

Elmer - mozna tez zlozyc, zgodnie z art. 25 ust. 1 , informacje o zmianie w liczbie czlonkow rodziny :) i to wystarczy - na tej podstawie wzywasz do dolaczenia dochodow nowego czlonka rodziny (jesli ich strona nie dostarczyla) i przeliczasz :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 11:16

wg mnie nie bardzo. Z prostej przyczyny - to, że ktoś uznał dziecko, nie oznacza, że je wspólnie wychowuje. Dlatego należy na nowo określić skład rodziny. Skład rodziny określa się poprzez odpowiednią część wniosku. Dodatkowo w tym wniosku są pewne pouczenia o płaceniu alimentów, dochodzie uzyskanym itp. Wypadałoby by wraz z pojawieniem się nowej osoby (która przecież mogła płacić alimenty, mieć uzysk, utratę) takie informacje były zawarte. Inaczej mamy niepełną dokumentację. Przecież gdyby dana osoba miała figurować od początku w składzie rodziny ww oświadczenia by ją dotyczyły. Moim zdaniem wymagane jest złożenie nowego wniosku z nowym składem rodziny (bez wnioskowania o cokolwiek)
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 11:21

ehh Elmerku tutaj sie nie popisales wiedza, masz 2 ode mnie

pierwszy napis na wniosku brzmi : WNIOSEK O USTALENIE PRAWA DO ZASIŁKU RODZINNEGO WRAZ Z DODATKAMI
Pani o nic nie wnioskuje bo ZR ma juz przyznany , na oświadczeniu zgłasza Pana do składu rodziny i tyle,
hahahaha

Napisano: 08 maja 2015, 11:26

nie odniosłeś się do meritum. Zacytuję sam siebie jeszcze raz, bo może nie doczytałeś Słońce :D
"Skład rodziny określa się poprzez odpowiednią część wniosku. Dodatkowo w tym wniosku są pewne pouczenia o płaceniu alimentów, dochodzie uzyskanym itp. Wypadałoby by wraz z pojawieniem się nowej osoby (która przecież mogła płacić alimenty, mieć uzysk, utratę) takie informacje były zawarte. Inaczej mamy niepełną dokumentację".
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x