zmiana skladu rodziny - pojawil sie mąż:) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 kwie 2014, 14:11

witam, jak robicie gdy w okresie zasilkowym wnioskodawczyni bierze slub...chodzi mi o wniosek i decyzje, czy przyjmujecie nowy wniosek razem z dochodami meza, uchylacie stara decyzje i wydajecie nowa???
gosiakops

Napisano: 29 kwie 2014, 14:23

Odpis aktu małżeństwa, dochody Oblubieńca i przeliczamy dochód nowego składu rodziny. Zmiana sytuacji bez konieczności wydawania nowej decyzji
tp
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 03 kwie 2013, 16:41
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2014, 14:26

Dołączamy do naszych akt odpis zawarcia małżeństwa i dochody męża i przeliczamy dochody.
Pomyśl trochę...
Nie bierzemy żadnego wniosku, bo po co jak ma już przyznane świadczenia.
A zawarcie związku małżeńskiego jako takie nie jest podstawą do uchylenia decyzji, chyba, że przekroczą kryterium dochodowe. Niby co napiszesz w takim uchyleniu?
anilak

Napisano: 29 kwie 2014, 14:36

wlasnie ja tez bym tak zrobila..wsadzila dochody przeliczyla ...ale ktos juz przyjal wnioski nowe i nie wiem w jakim celu9 na zastepstwie).....nie wiem czy je zostawic czy wywalic...
gosiakops

Napisano: 29 kwie 2014, 14:42

a my tak wziełyśmy dochody męża i nasze SKO nam uwaliło ze zawarcie związku małżeńskeigo nie jest dochodem uzyskanym i nie wolno i co wy na to.?
aaa

Napisano: 29 kwie 2014, 14:47

gosiakops pisze:wlasnie ja tez bym tak zrobila..wsadzila dochody przeliczyla ...ale ktos juz przyjal wnioski nowe i nie wiem w jakim celu9 na zastepstwie).....nie wiem czy je zostawic czy wywalic...
może umorzenie zrobić?
w końcu są bezzasadne, bo ma już ustalone prawo do świadczeń
anilak

Napisano: 29 kwie 2014, 16:59

aaa pisze:zawarcie związku małżeńskeigo nie jest dochodem uzyskanym i nie wolno i co wy na to.?
Zgadzam się z SKO - nie jest dochodem uzyskanym. Natomiast uległa zmianie sytuacja rodziny, przybyła dodatkowa osoba, jeśli wpiszemy go w skład rodziny zgodnie ze stanem prawnym i faktycznym to nie wiem dlaczego mielibyśmy nie wymagać od niego przedstawienia dochodów za rok bazowy i doliczyć ich do dochodu rodziny. I tak, jeśli ten pan podjął zatrudnienie np. to to podjęcie będzie dochodem uzyskanym - nie samo zawarcie małżeństwa.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x