Kumpela była ostatnio na szkoleniu u Mazurkiewicza w FA i sytuacja wygląda następująco:
napiszesz do US z prośbą o wydanie zaświadczenia o kwocie zwolnionej z podatku ze sprzedaży nieruchomości za 2014 rok. Jak napiszą kwotę 50 000zł (a ze sprzedaży ktoś miał dajmy na to 70 000zł dochodu) to liczysz do dochodu tylko 20 000zł.
Miałem przypadek, że wnioskodawca sprzedał mieszkanie i spłacił obecne, kwota na empatii jako dochód wyniosła ponad 100 000zł. Napisałem wniosek do US jaki podałem wyżej, odpisali że cała kwota była zwolniona z podatku i tej kwoty ze sprzedaży mieszkania nie wliczyłem do dochodu.
wliczyliśmy dochód z Pit 39 daliśmy o0dmowę na śr. i wychowawczy. Od wychowawczego stronas się odwołała. SKO uchyliło decyzję i przyznało 500 plus. A co zrobić z rodzinnym, od tego się nioe odwoływała, ale ewidentnie źle zrobiliśmy, jak to poprawić.
Art. 31. Jeżeli odmowa przyznania świadczeń rodzinnych lub ustalenie ich wysokości były następstwem błędu podmiotu realizującego zadania w zakresie świadczeń rodzinnych, wypłata świadczeń rodzinnych może nastąpić za 3 lata wstecz, licząc od dnia zawiadomienia o popełnieniu błędu lub dnia wydania decyzji prostującej błąd z urzędu.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Zajrzyj na pit 39. Tutaj powinnaś znaleźć jakieś informacje na ten temat i wskazówki. Masz tam również bardzo dobry program, który jest prosty w obsłudze i pomoże Ci przy wyliczeniach.