w czynszu wszystkie wydatki...jak to obliczyć??? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 kwie 2016, 13:35

proszę o poradę. Mam taką sytuację: Klient chce złożyć wniosek o DM, wynajmuje cześć lokalu (pokój z dostępem do kuchni, łazienki itp.) Nie wiem tylko jak obliczyć wydatki... twierdzi, że płaci czynsz - 550,00zł miesięcznie w tym ma czynsz, wodę, kanalizację, śmieci. Dodam, że do licznika za wodę i kanalizację są jeszcze dwie inne rodziny (ok 8 osób)zamieszkujące w tym samym budynku. Podpowiedzcie jak policzyć wydatki? czy to jest do zrobienia? jeśli tak to w jaki sposób... nie za bardzo wiem gdzie szukać, jestem chwilowo (na kilka miesięcy) na zastępstwo... z góry dziękuję za podpowiedź.
Baśka1982

Napisano: 12 kwie 2016, 11:30

jeżeli w wydatkach we wniosku i umowie masz wpisane czynsz 550 zł nie masz wyszczególnionych innych opłat takich jak woda śmieci to powinnaś ten czynsz sprowadzić do czynszu wg stawki bazowej obowiązującej w gminie dla danego lokalu , który na pewno będzie niższy i ten wyliczony czynsz przyjąć jako wydatki do wyliczenia dodatku mieszkaniowego bez zastanawiania się ile za wodę, kanał itp
zek1

Napisano: 12 kwie 2016, 14:46

Dziękuję za pomoc.
Baśka1982

Napisano: 13 kwie 2016, 9:54

mozna też poprosić wnioskodawcę o czynsz zz rozbiciem na poszczególne składniki ( wiadomo że w takiej sytuacji jak podana , wnioskodawca będzie miał mniejszy dodatek)
brodafix

Napisano: 13 kwie 2016, 21:42

Zgoda, będzie to korzystniejsze, tyle że bardzo trudne do zrobienia, zwłaszcza siłami osamotnionego wnioskodawcy, prawie niemożliwe. Pożądane wsparcie właściciela, sasiadów, urzędnika.
Z takiego ogólnego czynszu można próbować wyodrębnić śmieci i wodę.
Sposób rozliczenia śmieci jest z reguły ogólnie obowiązujący w gminie i można go łatwo wykorzystać.
Gorzej z wodą. Na szczęście nie widzę tu grzania. Ogólnie obowiązująca w kraju zasada jest taka, że dostawca wody sprzedaje ją zarządcy (właścicielowi), na podstawie wskazań wodomierza, zaś ten ma rozliczyć ją na poszczególne lokale. Można zatem rozliczyć wodę do potrzeb konkretnego dodatku.
Czy teraz wiadomo jak zadziałać?
Warto jednocześnie wspomnieć o poglądzie (całkiem zasadny), iż wliczanie do czynszu kosztów śmieci i wody, czyli tzw. opłat niezależnych od właściciela, jest niezgodne z prawem.

PS. Przepisy przyznają wiodącą rolę gminy omawianych dziedzinach, więc w samej gminie i jej jednostkach z zasady można znaleźć potrzebną wiedzę (dane) oraz kompetentne osoby.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x