Czy osoba poruszająca się na wózku inwalidzkim musi udokumentować do wniosku o dodatek mieszkaniowy fakt, że porusza się na wózku inw.?
Jaki miałby to być dokument?
Mam wątpliwości, czy na pewno „obowiązuje” w dodatkach mieszkaniowych, skoro przepis tej ustawy takiego rygoru nie przewiduje. W efekcie może wystarczyć wiedza urzędnika z innych źródeł (np. osobista obserwacja). Jeśli przykładowo osoba przyjeżdża do urzędu na wózku, to idiotyczne wydaje się żądanie udokumentowania takiego faktu .
zazwyczaj osobę na wózku inwalidzkim widzimy wtedy gdy idziemy na wywiad do tej rodziny,
nasz wydział mieści się na I pietrze i nikt na wózku nie dotrze bo są schody dlatego zawsze ktoś za nich składa dokumenty
i mamy wytyczne od góry, że należy dołączyć właściwe zaświadczenie od lekarza i nigdy nie było problemu a dokument w aktach to cały obraz sprawy
Rozumiem. Przepisu nie ma, ale „góra” wie lepiej i trzeba góry słuchać. Pełna zgoda: trzeba słuchać.
Tym, co tak nie muszą podpowiadam, że w zwykłych przypadkach żadne zaświadczenia o wózku inwalidzkim nie są konieczne, mam na to z tuzin argumentów (opozycja w zasadzie żadnego przekonującego), szkoda wysiłku na dalsze tłumaczenie, zaś temat wydaje się wyjaśniony i wyczerpany.
Absolutnie.
Po pierwsze można równie dobrze poprosić, by kontroler pokazał podstawę prawną swojego żądania.
Następnie
2) wystarczający dowód ma Pan/i w poz. 6 wniosku
3) czy na potwierdzenie poz. 10 wniosku też mamy żądać dokumentu? skoro tam nie to dlaczego tu?
4) żądanie zaświadczenia można uznać za podejrzenie potwierdzenia nieprawdy, a czy urzędnik ma prawo każdego niepełnosprawnego bez uzasadnionego powodu podejrzewać, czyli traktować jak potencjalnego przestępcę?
5) nasz radca odradził
6) proszę dać nam ... minut/godzin/dni, a dowód dostarczymy
7) nie można było żądać uzupełnienia wniosku o zaświadczenie i dlatego go nie ma, albowiem należało żądać na piśmie, powołać się na art. 64 Kpa, a ten przepis mówi wyłącznie o dokumentach wymaganych przepisem prawa, zaś stosownego przepisu BRAK
8) czy Pan/i pamięta jakich dokumentów pozwalają wymagać przepisy naszej ustawy
9) skąd urzędnik ma wiedzieć, że lekarz ma prawo i chęć wystawić zaświadczenie
10) na jakiej podstawie prawnej można przymusić lekarza w razie oportunizmu?
11) skąd urzędnik ma wiedzieć, że takie zaświadczenie jest w ogóle możliwe?
12) na szkoleniu nie było.
Skoro Pan/i nie potrafi wskazać przepisu na swoją obronę, to należy skutecznie obalić moje argumenty.
ja do wniosku proszę aby załączyć orzeczenie o niepełnosprawności (pkt.10 sprawdzamy), jeżeli to orzeczenie jest sprzed 2004 roku albo z zus to zaświadczenie od lekarza