W KRUS juz ma 25 lat, zgłaszamy do ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 lut 2019, 12:15

Pani - rolniczka składa wniosek na szo.
Na zaświadczeniu z kRUS jest, ze składki społeczne odprowadzane do 2016 (już uzbierane ponad 20 lat)
Na zaświadczeniu z KRUS jest, że podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu jako rolnik.

Czy Pani może sobie wybrać, ze chce dalej miec w KRUS (czy KRUS ją ubezpieczy i będzie nam przesyłał blankiety zapłaty), czy jednak KRUS tego nie zrobi, i my ubezpieczamy ją w ZUS?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2019, 15:00

ona i tak pewnie woli krus jak już miała wcześniej opłacane składki). Ja bym najpierw po wydaniu naszej decyzji wysłała bym ją do krusu żeby złożyła wniosek o objęcię składkami i jak krus decyzją odmówi składek społecznych do opłacania to wtedy bym jej płaciła zus. U mnie była taka sytuacja z krusem, że inaczej napisali na zaświadczeniu, a później jak przyszło do wydania decyzji o składkach to inaczej jej naliczyli lata.

A ze składkę zdrowotną niech mąż ją zgłosi.
ops.oliwia
Referent
Od: 30 maja 2017, 11:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 06 lut 2019, 16:00

W KRUS trzeba mieć 25 lat. Gdy wydajesz decyzję, w decyzji wskazujesz w uzasadnieniu od kiedy zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym Z tą decyzją babka jedzie do KRUS i tam ją spytają czy chce KRUS (jeżeli nie ma 25 lat jeszcze)i wtedy dostaniesz blankiety. a jeżeli ma już 25 lat w KRUS to wtedy jakieś pismo z KRUS musiałaby mieć na potwierdzenie i zgłaszasz do ZUS.
elle
Praktykant
Od: 01 lut 2019, 13:36
Zajmuję się: ŚW,FA, ŚR

Napisano: 07 lut 2019, 8:55

u mnie krus poprostu wydał decyzję o odmowie opłacania składek i ja na tej podstawie opłacam jej zus
ops.oliwia
Referent
Od: 30 maja 2017, 11:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x