w którym miesiącu wliczyć św. rodzicielskie
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: w którym miesiącu wliczyć św. rodzicielskie
nie przemawia to do mnie.
czyli dla ciebie uzyskanie świadczenia rodzicielskiego to nie jest odebranie decyzji określającego prawo do świadczenia rodzicielskiego, tylko uzyskanie świadczenia rodzicielskiego to uzyskanie kasy z tego tytułu?
czyli dla ciebie uzyskanie świadczenia rodzicielskiego to nie jest odebranie decyzji określającego prawo do świadczenia rodzicielskiego, tylko uzyskanie świadczenia rodzicielskiego to uzyskanie kasy z tego tytułu?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DS
- Kontakt:
To są właśnie te problemy interpretacyjne. Bo np w przypadku stypendium lub zasiłku dla bezrobotnych w ustawie jest zapis " uzyskanie PRAWA do" więc liczy się data która jest w decyzji z PUP, natomiast przy macierzyńskim z KRUS, rodzicielskim, chorobowym... jest samo "uzyskanie" więc można by to zinterpretować jako fizyczny uzysk (pierwsza wypłata). Z pracy jest "uzyskanie zatrudnienia" więc tu nie ma co gdybać i zawsze uzyskiem będzie data rozpoczęcia pracy.
Ja kieruję się interpretacją z podręcznika dla samorządów:
"Zgodnie z art. 2 pkt 20 lit. g ustawy, uzyskaniem dochodu jest uzyskanie świadczenia rodzicielskiego, tj. uzyskanie kwoty pieniężnej przyznanego świadczenia rodzicielskiego (a nie uzyskanie decyzji, uzyskanie uprawnienia, czy uzyskanie prawa do świadczenia rodzicielskiego). Oznacza to, że miesiącem
w którym nastąpiło uzyskania dochodu z tego tytułu, jest miesiąc pierwszej wypłaty przyznanego
świadczenia rodzicielskiego."
"Zgodnie z art. 2 pkt 20 lit. g ustawy, uzyskaniem dochodu jest uzyskanie świadczenia rodzicielskiego, tj. uzyskanie kwoty pieniężnej przyznanego świadczenia rodzicielskiego (a nie uzyskanie decyzji, uzyskanie uprawnienia, czy uzyskanie prawa do świadczenia rodzicielskiego). Oznacza to, że miesiącem
w którym nastąpiło uzyskania dochodu z tego tytułu, jest miesiąc pierwszej wypłaty przyznanego
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
dobrze zrozumiałeś
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
czyli całkiem odwrotnie niż interpretują to sądy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
robię identicorabarbar pisze:To są właśnie te problemy interpretacyjne. Bo np w przypadku stypendium lub zasiłku dla bezrobotnych w ustawie jest zapis " uzyskanie PRAWA do" więc liczy się data która jest w decyzji z PUP, natomiast przy macierzyńskim z KRUS, rodzicielskim, chorobowym... jest samo "uzyskanie" więc można by to zinterpretować jako fizyczny uzysk (pierwsza wypłata). Z pracy jest "uzyskanie zatrudnienia" więc tu nie ma co gdybać i zawsze uzyskiem będzie data rozpoczęcia pracy.

- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
A jak będzie w przypadki kiedy ja nie wiem kiedy nastąpiła wypłata św. rodzicielskiego? Zajmuję się tylko 500 przypuśćmy, że nie jestem w budynku, w którym przyznają św. rodzicielskie i ja nie wiem kiedy następuje pierwsza wypłata? Tak samo jest z KRUSem. Ja nie wiem kiedy robią wypłaty...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DS
- Kontakt:
Z decyzji KRUS łatwo wyczytać kiedy wypłacono. Najczęściej jest zapis: "należność za okres... przysługuje... i została wypłacona zbiorówką z dnia..."
Na decyzjach od rodzicielskiego nie zawsze jest taki zapis ale się zdarza
Na decyzjach od rodzicielskiego nie zawsze jest taki zapis ale się zdarza
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczeniem wychowawczym rodzinnym
- Kontakt:
to już sama nie wiem jak zrobić bo w przypadku pracy by było tak podjęła pracę w kwietniu dochód za maj i przeliczam czerwiec i jak się nie należy to od czerwca, a nie powinno być tak że przeliczam czerwiec i wtedy od czerwca jest zł za zł,chociaż nie wzięła jeszcze fizycznie tych pieniędzy ale ma przyznane od kwietnia? to będzie znaczące bo będzie zł za zł bo dochód przekroczy.
- Diana
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
U nas jest robione i interpretowane tak samo jak Yozo i rabarbar.
Ktoś pytał skąd ma wiedzieć kiedy była wypłata - my pytamy o to petentów, jeśli czegoś nie wiemy. Ew. możesz zadzwonić do odpowiedniego działu.
aab w przypadku pracy robisz tak, jak ktoś powyżej opisał. Liczy się od kiedy było zatrudnienie, a nie wypłata. Czytaj ze zrozumieniem.
Od daty wypłaty liczymy rodzicielskie, macierzyńskie, chorobowe.
Ktoś pytał skąd ma wiedzieć kiedy była wypłata - my pytamy o to petentów, jeśli czegoś nie wiemy. Ew. możesz zadzwonić do odpowiedniego działu.
aab w przypadku pracy robisz tak, jak ktoś powyżej opisał. Liczy się od kiedy było zatrudnienie, a nie wypłata. Czytaj ze zrozumieniem.
Od daty wypłaty liczymy rodzicielskie, macierzyńskie, chorobowe.
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia
- Kontakt:
Dokładnie tak. Patrz podręcznik 500+ z dnia 22-06-2016 , str. 13rabarbar pisze:Tak jak pisze Yozo. Bierzemy drugi miesiąc od pierwszej wypłaty rodzicielskiego

Pozdrawiam 

Oprócz w którym miesiącu wliczyć św. rodzicielskie - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
porzucone dziecko, przebywa z ojcem - elmer pomóż
Pozostawienie bez rozpatrzenia
Tytuł Wykonawczy - pismo przewodnie, decyzje
koordynacja - uchylenie decyzji
Problem z lista wypłat w Sygnity??!!
podręcznik sygnity może ktoś udostępnić?
proszę o podpowiedz wznowienie wypłaty i uchylenie
matka uciekła, zostawiła dziecko
dochód z roku bazowego z pitu 39
Ponowne przeliczenie dochodu w związku z prośbą
sygnity-zawieszenie postępowania
rozlicznie składek na uzbezpiecznie społeczne i zdrowotne
ROPS- powrót i złożenie nowego wniosku
Informacja dotycząca pozyskiwania danych z nowego SIO w celu
Pobyt rodzica za granicą!! Koordynacja?
decyzja ROPS - jaką datę wpisać wprowadzając decyzję