Dzień dobry. Absolutnie nie jestem osobą roszczeniową, chciałbym tylko uprzejmie prosić o rozjaśnienie mi problemu. Jestem os. samotną, mam 40 l., do tej pory nigdy nie korzystałem z Mops. Teraz otrzymałem zas. stały w Mops, tj. niewiele ponad 500 zł. W orzeczeniu lekarskim mam napisane, że nie mogę podjąć żadnej pracy. Jak każdy muszę opłacać czynsz, światło oraz alimenty na dziecko i co miesiąc kupować leki stałe. Głowami pęka, gdy myślę, jak tego wszystkiego dokonać z 500 zł. Mam pytanie : czy wg przepisów mogę w tej sytuacji dostać jeszcze jakąś pomoc z Mops?
Do Wredna1 - proszę Pani, po co te złośliwości? Czy sprawia Pani przyjemność wbić komuś szpilę? Ja po prostu nigdy nie korzystałem z Pomocy i chcę się kulturalnie doinformować. Do renty w ZUS zabrakło mi 1mies. pracy.
Paradoks polega na tym, że mam wpisane na orzeczeniu o grupie : zakaz podejmowania jakiejkolwiek pracy. Gdybym chciał dorobić gdzieś te 2 miesiące, to ci sami lekarze stwierdziliby moje cudowne ozdrowienie (skoro mogłem popracować) i na pewno nie przyznaliby mi ponownie "2-ki". Druga prawda jest taka, że z moimi schorzeniami żaden pracodawca nie przyjmie mnie do pracy, bo mnie po prostu nic nie wolno i nie przejdę przez zakładowego lekarza. Nie wiedziałem natomiast, że mogłem starać się o rentę specjalną i dziękuję za info.
Jeśli stopień znaczny i umiarkowany mówi o całkowitej niezdolności do pracy to dlaczego firmy wstawiają ogłoszenia o przyjęcie do pracy osób z tymi stopniami ? Jak to się ma do orzeczeń? Czy w niektórych orzeczeniach pisze inaczej co do zatrudniania?
St. umiarkowany (dwójka) ma różne wpisy Komisji, np. może podjąć pracę wyłącznie lekką, zakaz całkowitej pracy. To Komisja lekarska ocenia stan zdrowia chorego i daje odpowiedni wpis, czyli umiarkowany nierówny umiarkowanemu. Pracodawca zatrudniając taką osobę musi ściśle dostosować się do zaleceń orzeczenia, tzn. jeżeli autor postu ma wpis "nie może podjąć żadnej pracy", to żaden pracodawca nie może go zatrudnić i mieć z jego grupy niepełnosprawności korzyści.
Do Zbyszek
Może Pan ubiegać się o pomoc w formie zasiłku celowego ( zaspokojenie potrzeby np. opał, leki....) ewentualnie o świadczenie pieniężne na zakup żywności. Jedno nie wyklucza drugiego.
Spełnia Pan wymogi do uzyskania takiej pomocy. Kryterium dochodowe do pomocy społecznej dla osoby samotnej wynosi 542 zł a ( wnioskuję to po wysokości zasiłku stałego- 529 zł, że zamieszkuje Pan samotnie) ( zasiłek celowy)
Kryterium dochodowe do pomocy na zakup żywności wynosi 542 złx 150%= 813 zł miesięcznie