W sprawie zas. stałego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 17 lis 2014, 9:09

Dzień dobry. Absolutnie nie jestem osobą roszczeniową, chciałbym tylko uprzejmie prosić o rozjaśnienie mi problemu. Jestem os. samotną, mam 40 l., do tej pory nigdy nie korzystałem z Mops. Teraz otrzymałem zas. stały w Mops, tj. niewiele ponad 500 zł. W orzeczeniu lekarskim mam napisane, że nie mogę podjąć żadnej pracy. Jak każdy muszę opłacać czynsz, światło oraz alimenty na dziecko i co miesiąc kupować leki stałe. Głowami pęka, gdy myślę, jak tego wszystkiego dokonać z 500 zł. Mam pytanie : czy wg przepisów mogę w tej sytuacji dostać jeszcze jakąś pomoc z Mops?
Zbyszekk

Napisano: 17 lis 2014, 11:50

z zasiłków z pomocy społecznej nie są ściągane alimenty
Gość

Napisano: 17 lis 2014, 13:44

Ubiegaj się o dodatek mieszkaniowy. Rzaz na jakiś czas możesz poprosić o zasiłek celowy ale musi udokumentować fakturami że ponosisz koszty leczenia.
rrrr

Napisano: 17 lis 2014, 15:38

ała jak boli:) trzeba było pracować 40 latku to by była renta
Wredna1

Napisano: 17 lis 2014, 19:47

Do Wredna1 - proszę Pani, po co te złośliwości? Czy sprawia Pani przyjemność wbić komuś szpilę? Ja po prostu nigdy nie korzystałem z Pomocy i chcę się kulturalnie doinformować. Do renty w ZUS zabrakło mi 1mies. pracy.
Zbyszekk

Napisano: 17 lis 2014, 21:41

w takiej sytuacji najlepiej szukac pracy, która nie obciąży Pana organizmu... np. opieka nad osobą starszą, lub jakieś robótki domowe...

zawsze może Pan złożyć wniosek o celowy specjalny - pomimo przekroczenia kryterium mogą przyznać ale tylko w szczególnie uzasadnionych przypadkach...

jeżeli faktycznie Pana życie pokrzywdziło to można pisać do ZUS - Prezes może przyznać pomimo braku spełnienia kryteriów...

po za tym zostaje tylko uczciwa i ciężka praca...

urzędy pracy dają niezłą kasę na rozpoczęcie działalności... trzeba popytać na jakich zasadach...

tak jak wyżej... proszę pamiętać, że komornik nie może zajmować zasiłku stałego...

coś ktoś ma na myśli jeszcze??
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2014, 8:44

Paradoks polega na tym, że mam wpisane na orzeczeniu o grupie : zakaz podejmowania jakiejkolwiek pracy. Gdybym chciał dorobić gdzieś te 2 miesiące, to ci sami lekarze stwierdziliby moje cudowne ozdrowienie (skoro mogłem popracować) i na pewno nie przyznaliby mi ponownie "2-ki". Druga prawda jest taka, że z moimi schorzeniami żaden pracodawca nie przyjmie mnie do pracy, bo mnie po prostu nic nie wolno i nie przejdę przez zakładowego lekarza. Nie wiedziałem natomiast, że mogłem starać się o rentę specjalną i dziękuję za info.
Zbyszekk

Napisano: 18 lis 2014, 12:20

Jeśli stopień znaczny i umiarkowany mówi o całkowitej niezdolności do pracy to dlaczego firmy wstawiają ogłoszenia o przyjęcie do pracy osób z tymi stopniami ? Jak to się ma do orzeczeń? Czy w niektórych orzeczeniach pisze inaczej co do zatrudniania?
Gość

Napisano: 18 lis 2014, 19:41

St. umiarkowany (dwójka) ma różne wpisy Komisji, np. może podjąć pracę wyłącznie lekką, zakaz całkowitej pracy. To Komisja lekarska ocenia stan zdrowia chorego i daje odpowiedni wpis, czyli umiarkowany nierówny umiarkowanemu. Pracodawca zatrudniając taką osobę musi ściśle dostosować się do zaleceń orzeczenia, tzn. jeżeli autor postu ma wpis "nie może podjąć żadnej pracy", to żaden pracodawca nie może go zatrudnić i mieć z jego grupy niepełnosprawności korzyści.
Kundzia

Napisano: 19 lis 2014, 0:01

Do Zbyszek
Może Pan ubiegać się o pomoc w formie zasiłku celowego ( zaspokojenie potrzeby np. opał, leki....) ewentualnie o świadczenie pieniężne na zakup żywności. Jedno nie wyklucza drugiego.
Spełnia Pan wymogi do uzyskania takiej pomocy. Kryterium dochodowe do pomocy społecznej dla osoby samotnej wynosi 542 zł a ( wnioskuję to po wysokości zasiłku stałego- 529 zł, że zamieszkuje Pan samotnie) ( zasiłek celowy)
Kryterium dochodowe do pomocy na zakup żywności wynosi 542 złx 150%= 813 zł miesięcznie
zzzz

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x