w sprawie zmniejszenia kosztów - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 08 sty 2014, 23:05

Bardzo proszę o wyjaśnienie mi kwestii zmniejszenia kosztów. U nas osoba pobrała nienależnie pobrane świadczenia rodzinne w 2013r. Decyzję o zwrocie zaksięgowałam 221/409 z klasyfikacją. Osoba na zwrot środków ma czas do 15 stycznia 2014r. W efekcie wydatki mam wyższe od kosztów. Czy tak może zostać?
W którym sprawozdaniu mam wykazać należność za 2013r.?
Z góry dziękuję
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 09 sty 2014, 10:18

moim zdaniem powinnas to zaksięgowac 240/409 bo skąd mogłas wiedziec ze ona nie wpłaci ci np.30.XII.13
dopiero na koniec roku 31.12 221/720 ale sama nie wiem jak to przeksięgowac
~ewa

Napisano: 09 sty 2014, 10:33

Jednostka w związku z wypłatą świadczeń poniosła koszt. Wydanie decyzji o NP powoduje, że świadczenie które było należne staje się świadczeniem nienależnym i tym samym koszty ulegają zmniejszeniu co ujmuje się w księgach zapisem 240/409. Oznacza to dokonanie korekty wcześniejszego przypisu.

Kasowo dokonane zwroty NP ujmuje się w roku br na zmniejszenie wydatków i wtedy zostanie zachowana zgodność kosztów i wydatków. Jeżeli zwrot nie nastąpił w roku br to
wówczas nie będzie zgodności kosztów z wydatkami i nie musi być.
Zwrot ujmuje się na dochody co wymaga dokonania przeksięgowania nadpłaty z konta 240 na konto należności z tyt. dochodów budżetowych: 240/221.

Należy jeszcze odpowiedzieć na pytanie : Z jakiego przepisu wynika, że zwrot wydatku stanowi dochód jednostki ?.
~BDMB

Napisano: 09 sty 2014, 10:46

a choćby z tego że jest to samorządowa jednostka budzetowa a nie państwowa i tylko państwowe jednostki budzetowe mogą zwroty wydatków w ciągu roku zmniejszać koszty a samorządowe nie
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 7.12.2010 r. w sprawie sposobu prowadzenia gospodarki finansowej jednostek budżetowych...........
~ola

Napisano: 09 sty 2014, 11:16

dziękuję bardzo za wypowiedzi
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2014, 19:18

BDMB dalej tkwisz w tym samym punkcie. Ola idzie w dobrym kierunku.

Nienależne świadczenie ustalone jako należność w drodze decyzji administracyjnej to przychód, a nie korekta kosztu, korekta kosztu byłyby gdyby zmieniono decyzję o przyznaniu świadczenia.

Powinno być 221/720 i wykazuje się w Rb-27S i Rb-N
~franek

Napisano: 12 sty 2014, 22:07

Chcę się jeszcze dopytać. Ja też mam taką sytuację jak ania która zadała pierwsze pytanie. Mam zwrot zaksięgowany na zmniejszenie kosztów /bo mam na to uchwałę rady/ czyli 240/409 To co mam teraz na koniec roku zrobić ? przeksięgować 221/720 i wystornować zapis 240/409 czy może ten przypis 221/720 zrobić przy wpłacie ależności w 2014 roku ? Poradżcie jak powinno być ?
~Rena

Napisano: 12 sty 2014, 22:22

...odrębna decyzja to odrębne księgowanie...

W JST mie ma żadnych zwrotów wydatków...
~TW

Napisano: 12 sty 2014, 23:28

Na podstawie listy wypłat będącej dokumentem stwierdzającym, że w danym miesiącu świadczenie jest osobie uprawnionej należne, dokonuje się przypisu zobowiązania i tym samym jednostka ponosi koszt.

Jeżeli zatem zostaną ujawnione okoliczności powodujące, że świadczenie w całości lub części jest nienależne, to należy dokonać korekty przypisu przez dokonanie odpisu i tym samym nastąpi zmniejszenie poniesionego kosztu.

Kwota odpisu ustalana jest decyzją w sprawie zwrotu NP.
----------------------
Skad tutaj przychód ? Księgować należy zgodnie treścią ekonomiczną operacji gospodarczej !
--------------------------------
~franek nie będę dociekał w czym Ty tkwisz ...

~BDMB

Napisano: 13 sty 2014, 8:59

BDMB to nie są spółki gdzie możesz w ten sposób księgować to są jednostki budżetowe i księgowania trochę sie różnią widże że nie odróżniasz jednego od drugiego
~ola

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x